Радата даде право на украинския кабинет да не плаща външните дългове

Радата даде право на украинския кабинет да не плаща външните дългове

Върховната Рада на Украйна подкрепи във вторник законопроекта на правителството, даващ на кабинета права да въвежда "при необходимост" мораториум върху плащанията по външните си дългове като мярка за защита на националните интереси на страната, предадоха световните агенции.

Това става в момент, в който поставената на ръба на неплатежоспособността Украйна води тежки преговори за преструктуриранията на огромните си задължения. Икономическата рецесия в Украйна може да се окаже по-дълбока от заложената в програмата за помощи от външните кредитори, прогнозира Световната банка. Спадът на БВП през 2015 г. се очаква да е 7.5 на сто, а инфлацията може да достигне 40 процента, смята финансовата институция. Тези нейни прогнози обаче може да се окажат и занижени, предупреждава ""Ай Ен Джи Банк".

Мораториумът ще засегне и плащанията по предоставения от Русия кредит за 3 млрд. долара, който не е пряк междудържавен заем.

"Украйна е в много трудно икономическо положение", аргументира се кабинетът и уточнява, че дългът на страната е нараснал с 40 милиарда долара по време на проруския президент Виктор Янукович, свален през февруари 2014 година след три месеца на проевропейски демонстрации на Майдана, потушавани с кръвопролития, отбелязва АФП.

През идните четири години Украйна трябва да върне 30 милиарда долара от дълга в чуждестранни валути и се надява да издейства преструктуриране на 15,3 милиарда долара задължения при преговорите, които води от март с кредиторите си.

Според мотивите на украинското правителство, целта на забраната е "защита на държавните активи при атака от недобросъвестни кредитори". Новият закон ще позволява да се обявява технически фалит, ако не се постигне договорка с кредиторите по преструктурирането на дълга, заяви в украинския парламент ръководителят на фракция в блока на Петро Порошенко Юрий Луценко, очевидно нямайки предвид технически фалит според борсовите правила, посочва руското издание "Комерсант".

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?