Радев: Армията продължава да се топи

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище.

"В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“, каза Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

В момента дори по официални данни над 5000 места в армията са незаети, като най-сериозен е недостигът на войници. На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати. Армията се принуди дори да свали леко изискванията за прием, но въпреки това проблемът засега няма решение.

По думите му военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

Държавният глава припомни, че още първият произведен випуск на военното училище участва в Сръбско-българската война в защита на Съединението и българската свобода, а впоследствие изнася на плещите си участието на Българската армия във войните за национално обединение.

"Възпитаниците на училището бележат бляскави победи и полагат кости в името на нашата свобода, независимост и благоденствие. Внушителен е броят на представителите на българския обществено-политически елит, придобили своето образование и подготовка тук“, заяви Румен Радев.

В приветствието си държавният глава каза, че и днес Националният военен университет е сред най-престижните образователни и научни институции в страната, която подготвя висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се адаптира успешно към високите изисквания на пазара на труда.

В словото си държавният глава увери курсантите и студентите на висшето училище, че са избрали правилното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достойнство и чест на България.

"Дълго ни внушаваха, че ни трябват знания и компетентност, а понятията дълг и родолюбие биваха отпращани в миналото. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България, от хора, от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита и които България очаква“, каза президентът.

Споделяне

Още от България