Радев: Аз не познавам Шиши, но премиерът му даде поръчки за милиарди

"Докато чекмеджетата са пълни и се пазят с пистолети, хората няма да се приберат по домовете"

Румен Радев, сн. архив

"Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков, но друг – премиерът, е давал обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки", коментира президентът Румен Радев.

Така той отговори на премиера Бойко Борисов, който малко по-рано в четвъртък, коментира, че Радев е "фигурант, на който Шиши му реди кабинета".

Президентът за пореден път поиска оставките на кабинета и главния прокурор Иван Гешев и каза, че "никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да спасят тази оставка".

"Докато чекмеджетата са пълни и се пазят с пистолети, докато се пушат пури до късни доби, няма как да стане. Хората няма да се приберат по домовете си преди да видят оставките на правителството и главния прокурор", каза Радев пред журналисти в Пловдив.

"Протестът не е социален, не мога да кажа и политически, той е морален, за морала и управлението на държавата. Да продължават протестиращите. Това е единственият начин да си върнем държавата и достойнството. Ние трябва да живеем със самочувствието на европейци. България трябва да  е страна на достойни европейски граждани", добави той. 

"Гешев избра да брани властта и олигархията, вместо да разкрие злоупотребите им"

Президентът бе категоричен, че е необходима и оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

"Няма правосъдие, което да може да работи без адвокати и съдии, а главният прокурор не се ползва с уважението на тези две гилдии, а и с уважението на честните и почтени прокурори. Главният прокурор имаше множество възможности и то с железни улики да разкрие тези огромни злоупотреби на властта и партниращата ѝ олигархия, но той избра да ги брани. Това се вижда от всички. Естественият изход е оставка. Никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да спасят тази оставка", каза той. 

"Страхът от възмездие е закъснял"

"Има народи без правителства, но няма правителство без народ. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, страхът от възмездието и пресичането на изборните манипулации е напълно разбран, но безвъзвратно закъснял", коментира той.

"България се събужда, българите са по улиците скандират "Мутри вън". Младите хора върнаха нашата надежда, защото показаха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, на наглостта, на корупцията. Тези млади хора осъзнават мисията на тяхното поколение – да приключат прехода, като изгонят мафията от властта и прокуратурата". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?