Радев: Борисов е основен диспечер на скандални обществени поръчки

Моето шкафче е празно; никой бизнесмен не ме е упрекнал в рекет и корупция, каза президентът

Вчера гледахме поредния скеч на премиера, който се опита да постави знак за равенство между неговите и моите отношения с бизнеса. Държа да подчертая, че тези отношения са коренно различни. Аз общувам с този бизнес, който произвежда, който изнася и пълни хазната. Но не общувам с този, който я празни със скандални обществени поръчки, където основният диспечер на порциите е премиерът.

Така президентът Румен Радев коментира пред БНТ вчерашното изявление на премиера Борисов Борисов, че няма нищо лошо и укоримо премиер, президент, представители на властта, да се срещат с бизнеса, за да научат какви са проблемите и да съдействат за решаването им. Според Борисов обаче Радев се правел на "девица" и сега е в "гузна" ситуация заради разкритията на прокуратурата за комуникацията с бизнесмена Пламен Бобоков.

"Никой бизнесмен не ме е упрекнал в рекет и корупция. Знаете чий пиар е ходил всеки месец в офиса на господин Божков, уж за да отказва нещо си. Моето шкафче е празнои аз не режа лентички на прескъпи строителни обекти, които започват да се разпадат още със самото помпозно откриване", допълни Радев.

Задочните словесни престрелки между него и премиера ескалираха в последните седмици, особено след като прокуратурата започна масирано да вади подборки от SMS-и, разменени между президентския съветник Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, който обаче показа публично свой SMS до Борисов с поздрав "Здравей, бос", а прокуратурата отвърна с SMS на Бобоков до Румен Радев. Президентът настоя прокуратурата да покаже целия чат и настоя, че не е извършил нищо нередно.

В събота той посети високопланинската база Белмекен, свързано с инициативата "Спортувай с президента", а и да види при какви условия се подготвят елитните ни състезатели. Базата е под карантина и за да влезе някой вътре, трябва да има направен PCR-тест. Такъв е направил и президентът и резултатът е отрицателен.

Според него най-важното е, че е имало много млади хора."Чувството е прекрасно. Пѐче ни слънце, валя ни дъжд, както се полага в планината. Травми няма, всички се качиха и слязоха успешно", коментира Радев след похода, заедно със спортистите, под проливен дъжд до върха Зъбчето в Рила, чието изкачване е почти неотменна част от подготовката на елитните ни състезатели.

Той призова да пазим планините си, защото те са извор на здраве."След като съсипахме сами морето си, виждате, че метастазите на алчността, на злоупотребите вече пълзят и към планината".

Държавният глава обясни, че с тези думи визира това, което става край Рилските езера: "Багерите не се посвениха да се качат и там. Една красота, която е на милиони години, няма нужда някой тепърва да ни я преоткрива и да ни я показва. Трябва да бъдем непримирими към всички посегателства към нашата природа".

Според него личните интереси надделяват над обществените и пред очите на хората най-безсрамно се лее нов бетон, а това трябва да спре.

Радев изрази и притесненията си от начина, по който не се управлява епидемията от коронавирус в страната:"Неслучайно призовавах да имамеплан за управляемо безопасно излизане от тази криза, това не се случи. Когато не се работи с ясни критерии, а се работи за обслужване на нечии рейтинги, се получава така".

Споделяне

Още по темата

Още от България