Радев: Борисов и Пеевски са ортаци в бизнеса и политиката

Президентът не вижда готовност за избори, Борисов иска бързо да ги насрочи

Румен Радев, сн. архив

"Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката – още повече, че г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на тяхната конференция".

Така президентът Румен Радев коментира анонса на ДПС, че може да не го подкрепи за втори мандат. 

"Избирателите на ДПС са свободни български граждани, а младежите на ДПС през лятото видяха Сараите и ще се замислят за какво отиват гласовете им", каза Радев.

В политическа декларация по-рано тази седмица от ДПС посочиха, че "трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител". Този призив съвпада напълно с критиките на ГЕРБ срещу Радев и бе разтълкуван като анонс, че движението няма да го подкрепи.

ДПС подкрепи официално Радев на балотажа през 2016, когато той бе избран за президент.

Засега Радев не е казал дали ще се кандидатира на изборите по-късно тази година. 

Радев и Борисов не за пръв път намесват депутата от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски в отношенията си. Миналата година в разгара на протестите Борисов нарече Радев "фигурант, на който Шиши му реди кабинета", а Радев отговори: "Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков, но друг – премиерът, е давал обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки".

Без дата за изборите

Радев отказа да потвърди, че ще насрочи изборите за 28 март, каквато заявка даде по-рано, като отчете, че държавата не е готова за провеждането на вота. 

"Сега е времето за консултациите. Целта на консултациите не е датата, а начинът за провеждане на изборите. Аз посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да имат достатъчно време институциите, но не виждам готовност за тези избори", каза президентът Румен Радев в сряда.

Преди ден той проведе консултации със здравните власти за датата и начина на провеждане на изборите в епидемична обстановка, като все още не е ясно кога и как ще се гласува. 

Сега Радев обясни, че през следващите дни ще има срещи с кметове на малки и големи общини, с ЦИК, с българи в чужбина и с партиите в парламента и извън него, като последният кръг консултации ще е през уикенда. 

"До края на януари ще има указ с окончателната дата", каза Радев.

Той добави, че датата се определя от него, но правителството трябва да отговори на въпроса как ще стане това.

"Предложих най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента има само обещания. Не виждам организационна и логистична готовност. За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение на ефективността на кампанията, която трябва да изкара българите да гласуват. Има значение как ще бъдат одитирани машините, как ще гласуват българите в чужбина", каза Румен Радев.

Борисов настоява да се гласува на 28 март 

В същото време премиерът Бойко Борисов продължава да настоява изборите да се проведат на 28 март. 

"От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев", отбелязва Борисов.

Преди ден премиерът заподозря Радев, че иска да отмени изборите.

Радев от своя страна посочи, че "шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите".

"Сега е времето за консултациите. Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг иска да ги отлага. Това е безочие", добави Радев.

"Преди да говори изобщо за избори премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от Covid-19", обърна внимание Радев.

Въпреки че Радев съобщи по-рано, че смята да насрочи парламентарните избори за 28 март, тази дата засега не е потвърдена, а наскоро от екипа на държавния глава допуснаха, че тя може да се ревизира.

Кога да са изборите?

Мандатът на настоящия парламент изтича на 26 март, защото той е 4-годишен и според решение на Конституционния съд (КС) от 2001 г. започва да тече от датата на последните избори.

По закон гласуването в България се провежда в един неработен ден за цялата страна , но по традиция това става в неделя.

Така първата възможна дата за вота е 28 март. Конституцията предвижда той да се проведе най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на парламента.

Последната неделя преди изтичането на този срок е 23 май. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?