Радев: Да не драматизираме, политическа криза няма

Той щял да проучи румънската независима прокуратура

Според новоизбрания президент Румен Радев политическа криза в България няма. По думите му в момента тече нормална конституционна процедура: "Няма място за драматизация. Изходите са два - или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори. Нека президентът Плевнелиев завърши своите консултации и връчването на мандат".

"Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по Конституция! Имам неговото уверение, че ще бъда уведомен. Нека да не гадаем. Разчитам наистина на опита и професионализма на господин Плевнелиев да състави добро служебно правителство", коментира Радев пред репортери в отговор на въпрос ще участва ли в съставянето на служебното правителство.

Отиващият си президент Плевнелиев нееднократно заяви, че след гласуваната оставка на кабинета "Борисов 2" страната е в политическа криза и целта е тя да не прерасне в парламентарна.

Плевнелиев се опитва да убеди парламентарните сили да формират правителство в рамките на това Народно събрание. ГЕРБ и БСП декларираха, че ще върнат мандатите, тъй като искат предсрочни парламентарни избори възможно най-бързо. Без тези две партии отиващият си парламент не може да избере правителство. През тази седмица президентът продължава консултациите с останалите партии, после ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който да присъства и избраният президент, а едва след това ще започне процедурата по връчване на мандатите. По неофициална информация се сондира възможност за експертен кабинет с мандата на Патриотичния фронт.

Според ген. Радев обаче най-вероятният сценарий за развитие на ситуацията е да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Той планира да има специална среща, за да се постигне съгласие по какви правила ще се проведе предсрочният вот

"Ако говорим за предсрочни парламентарни избори, ще настоявам в тази ситуация, ще инициирам среща на председателя на българския парламент с лидерите на всички парламентарно представени партии, с експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума, за да може на тази среща да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите действия. Това ще стане, когато вече е ясно, че отиваме на предсрочни парламентарни избори. Дотогава има връчване на още един мандат", коментира той.

Румен Радев направи тези коментари след като заедно с Илияна Йотова получиха удостоверението си от ЦИК, че е избрани за президент и вицепрезидент.

На церемонията присъства вицепрезидентът Маргарита Попова, конституционни съдии. Председателят на парламента Цецка Цачева и председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заявиха, че изборите са проведени честно и демократично. Цачева, която бе кандидат-президент на ГЕРБ, поздрави победителя с думите: "Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани!"

Не съм се отказал от румънската прокуратура

Междувременно Румен Радев обясни, че не се е отказал от намерението да използва румънския опит, за да изгради собствена визия за хода на съдебната реформа в България. По време на предизборната кампания той първо подкрепи намаляването на правомощията на главния прокурор и създаването на независима прокуратура по румънски модел. Само ден след това обясни, че за него мнението на Сотир Цацаров е определящо. С това темата бе затворена.

"Не се отмятам от думите си – ще отида в Румъния и ще поканя представители на Националната антикорупционна дирекция на Румъния. Моята политика е следната – президентът не прави съдебна реформа, но трябва да има много ясна позиция по въпроса. Ще имам такава позиция, която ще прецизирам след среща с експерти от нашата съдебна система, от правната комисия и с участието на главния прокурор. Ще изуча с моя експертен екип опита на тези държави, където има ефективна борба с корупцията", коментира в понеделник Румен Радев, цитиран от Би Ай Ти.

Малко след изборите бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей обяви, че е готова да сподели с Радев опита си в борбата с корупцията. По нейна иниацитива бе създадена независимата прокуратура в Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България