Радев: Да спре насаждането на страх и да се подготви ясен план за излизане от ситуацията

"Липсата на социалноикономически мерки може да компрометира здравните мерки, има опасност от втора вълна"

Румен Радев, сн. БГНЕС
"Ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите както се опитват да ни внушават, а липсата на социалноикономически мерки. Апелите трябва да  бъдат към разума и отговорността на българите, а не да се насажда страх и паника". Това коментира президентът Румен Радев, който във вторник посети завода за военна продукция "ЕМКО" край Трявна. 
 
Държавният глава каза, че никога не се е обявявал срещу здравните мерки, но настоява да има ясен план за свалянето им и поетапното нормализиране на ситуацията.
 
"Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки няма да я превърне в истина. Заедно със здравните мерки трябва да има адекватни социалноикономически мерки. Те трябва да бъдат навременни, да бъдат достъпни и безвезмездни. Свалянето на здравните мерки не трябва да става изведнъж", каза Радев пред журналисти.
 
"Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва", добави той. 
 
"Нека да оставим на лекарите да си вършат своята работа. България трябва да мисли как безопасно управляемо и контролирано да излиза от това състояние. Това е сложен процес, който изисква поетапно планиране. Трябва да се поемат ангажименти не за дати, а за конкретни критерии, в които тези поетапни действия ще влязат в сила. Ако България не започне да работи по подобни планове, рискуваме втора вълна", посочи Радев. 
 
По думите му кризата във всяка държава се развива по различен начин и решенията трябва да се вземат на база обективна информация, за която е необходима активна програма за тестване. 
 
По-рано президентът вече разкритикува правителството за ограничаването на правата, готвения дълг от 10 млрд. лева и икономическите мерки. 
 
Напрежението между Радев и правителството доведе до размяната на серия реплики. Премиерът Бойко Борисов сравни Радев със "свекърва от злобните", а той му отговори с цитат на Гьоте: "Няма нищо по-страшно от активната глупост".
Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?