Радев донесе първа победа на БСП в София

Цачева губи големите градове и води в 4 области, Марешки във Варна, Каракачанов – втори в Русе

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

За първи път в най-новата ни история след 1990 г. БСП е първа политическа сила в София. Подкрепеният от нея Румен Радев печели първия тур в цялата страна, като изпреварва с около 3.5% процента кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева - 25.52% срещу 21.93%.

Радев води в 20 области, включително в София и Пловдив, докато Цачева е първа само в четири области – Благоевград, Бургас, Шумен и Силистра. Tя обаче води с почти 10% в чужбина, където е подкрепена от 25.37% от гласувалите.

Кандидатът на "Обединени патриоти“ за държавен глава Красимир Каракачанов е трети с 15.01%. Той е втори в Русе, където изпреварва Цецка Цачева.

Бизнесменът Веселин Марешки е четвърти в националното гласуване с 11.23%, печели във Варна и е втори в Добрич.

Бившият премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, засега е пети с 6.52 % и води в три области на страната – Кърджали, Разград и Търговище.

Малко след него е мандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков с 5.80%. В София той е трети с малка разлика зад Цачева.

Квадратчето с текст "Не подкрепям никого" е предпочетено от 5.5 на сто от избирателите.

Радев печели в София и Пловдив

Данните на ЦИК показват, че БСП е първа политическа сила в София, нещо което не се е случвало след първите демократични избори от 1990 г. насам. Радев е спечелил гласовете на 25.8% от гласувалите.

Втори и трети в София с малка разлика са кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева с 19.5% и на РБ Трайчо Трайков с 17.1%.

Висок резултат в столицата получава и двойката на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Явор Нотев – 13.5%.

ГЕРБ губи изборите в София, Пловдив и много други големи градове, докато в малките населени места Цецка Цачева събира по-голяма подкрепа от кандидата на БСП.

Цачева води в четири области, ДПС (Орешарски) - в три

Кандидатката на ГЕРБ е първа в четири области – Благоевград, Бургас, Силистра и Шумен. И в четирите областни града кметовете са от ГЕРБ.

Благоевград е първи по саниране на сгради. Бургас видимо се промени през последните години, а кметът му Димитър Николов беше едно от спряганите имена за кандидат президент.

Обяснението за областите Силистра и Шумен може да се крие и в гласове от привърженици на партията на Лютви Местан ДОСТ в полза на Цачева. Подкрепяният от ДПС Пламен Орешарски в тези две области заема трета позиция, като разликите между първите трима са минимални - в рамките на 5%.

Очаквано ДПС и бившият премиер водят в областите, които партията печели традиционно – Кърджали, Търговище и Разград.

Същевременно обаче постигнатият резултат в Кърджали – 47.3% - е значително по-слаб за "бастиона" на ДПС, където партията обикновено взима между 50 и 60 на сто от гласовете.

С втори резултат в Кърджали е Цецка Цачева с 21.07%, което може да се дължи и на подкрепата на ДОСТ на "уволнения" бивш лидер на ДПС Лютви Местан.

Марешки печели във Варна

Третият в националното гласуване Красимир Каракачанов и петият Трайчо Трайков не са спечелили изборите в нито една област, докато четвъртият Веселин Марешки е начело във Варна, сочат данните на ЦИК.

Кандидатът на "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов постига най-добрия си резултат в Русе, където местната организация на партията му има силни позиции. В крайдунавския град Каракачанов събира 21 на сто от гласовете и е изпреварен само от Румен Радев.

Бизнесменът Веселин Марешки е първи в родната Варна с 26.4 на сто, изпреварвайки Цецка Цачева с 19.7 на сто и Румен Радев с 18.9на сто.

На пресконференцията в нощта на изборите Марешки обяви новия си политически проект, с който ще участва на евентуални предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че бъдещата му партия няма да е част от която и да коалиция, нито ще се впише в дясното или в лявото политическо пространство.

Проектът му щял да представлява истинските патриоти, а не "мекотели". Марешки призова българите, които живеят в чужбина да се включат в него.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори