Радев допуска, че твърдението на Москва за спасяването на евреите е провокация

Руското посолство призна приноса на българския народ

Радев допуска, че твърдението на Москва за спасяването на евреите е провокация

Твърдението на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че българските евреи са спасени през Втората световна война благодарение на Червената армия е "дълбоко непознаване на историята или опит за провокация".

Това коментира в събота президентът Румен Радев, добавяйки, че според него България е отговорила адекватно на това изказване.

Всъщност външното ни министерство реагира на думите на Захарова с един ден закъснение, едва след като те бяха публикувани в медиите и станаха повод за масово възмущение в социалните мрежи. От Външно обявиха в петък, че "не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи".

По-късно в събота военният министър Красимир Каракачанов определи изявлението на Захарова като "исторически скандал". "Да се правят исторически спекулации в подобна тема не е сериозно. Така че българският народ може да се гордее и с героите, които загиваха за обединението на България, и с този хуманен акт за спасяването на българските евреи, с който нищо общо няма която и да е друга държава", коментира министърът на отбраната.

"Ако кажа, че ВМРО има по-големи заслуги от Съветската армия за спасението на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята", добави Каракачанов с уточнението, че "от петимата видни граждани от Инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г., които отиват при народния представител Димитър Пешев и го ангажират с петицията за спасяването на евреите, трима са членове на ВМРО".

Междувременно руското посолство в София призна в събота "неоспоримия героичен принос на българския народ, включително представителите на интелигенцията и православната църква в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта".

"Почитаме паметта на всички загинали за спасяването на света от фашизма. Русия, която понесе най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на военни мемориали", се казва още в позиция на руската дипломатическа мисия у нас.

От посолството не пропускат да изразят притесненията си, че "българските власти до този момент не са приели резултатни мерки за недопускане на подигравки над памета на освободителите на България и Европа от фашизма". Изявлението завършва с призив за приемане на мерки за наказания на виновните за вандалските актове и недопускане на подобни инциденти, "които не се вписват в контекста на дружеските отношения между двата народа".

Твърдението на Захарова за спасяването на българските евреи от съветската армия бе провокирано от поредния графит върху Паметника на съветската армия в София. Този път той бе насочен не срещу Русия, а срещу ционизма и отбелязваше 100-годишнината от писмото на британския министър на външните работи Артър Балфур до британския ционистки лидер лорд Уолтър Ротшилд, с което на 2 ноември 1917 г. му съобщава, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина.

"Това действие е особено цинично, като се има предвид, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 хиляди човека бяха спасени от неминуема гибел. Най-страшен обаче дори не е самият факт на оскърбление, а в това, че приведените от мен данни няма особен смисъл, тъй като хората, занимаващи се с оскверняване, си нямат понятие за своята история", заяви по този повод Захарова на свой брифинг в четвъртък, което впоследствие се разбра от съобщение в сайта на руското външно министерство.

Президентът Радев присъства в събота на ритуала за Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища в памет на загиналите военнослужещи. На въпрос дали българските военни днес са мотивирани, той коментира, че армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение.

По този повод Радев добави, че очаква "държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка". Според него бюджетът за отбраната за 2018 г. не може да реши проблемите в сектора, но "това е все пак едно усилие на правителството и внимание".

Споделяне

Още по темата

Още от България