Радев е "за" по-силно присъствие на НАТО в Черно море

"Ученията не съдържат заплаха за лодките и туризма, да се избягват спекулациите"

Радев е "за" по-силно присъствие на НАТО в Черно море

Президентът Румен Радев подкрепи засилването на отбранителния потенциал на НАТО в Черно море и отговори индиректно на бившия премиер Бойко Борисов като заяви, че ученията в региона не "съдържат заплаха за лодките, платноходките и туризма".

"Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия (под егидата на Турция, която бе разкритикувана от Борисов миналата година -бел.ред.). Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е "допускал" или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за "лодките, платноходките и туризма", написа държавният глава в социалната мрежа.

През последните дни предизборната кампания изби в антинатовска истерия, след като бившият премиер Бойко Борисов обвини служебното правителство, че е е позволило увеличаване на силите на НАТО в Черно море. Той обвини сегашната власт, че "козирува на Брюксел" и само го чакали да падне от власт, за да се съгласят с "флотилията". Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Борисов да не се опитва от "ястреб да се превърне във врабче", но пък предупреди, че в резултат на натовските учения в Черно море България може да бъде използвана като плацдарм за военни действия.

Радев разкритикува политизирането на този въпрос и призова да не се допускат спекулации.

"Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност", посочи президентът.

"България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни"

На срещата на НАТО миналата седмица бе одобрен пакетът от мерки по източната граница на пакта и засилване на присъствието на кораби на Aлианса в Черно море под егидата на морското командване на Aлианса във Великобритания. Служебният министър на отбраната Стефан Янев заяви, че са приети няколко допълнителни мерки, като увеличаване на военноморското присъствие и засилено провеждане на учения, повишаване на ситуационната осведоменост и подобряване на координацията в подготовката на постоянните военноморски сили на НАТО при взаимодействието им със силите на останалите съюзници в Черно море.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че инициативата предвижда повече учения с постоянната военноморска група на НАТО и корабите на черноморските държави в НАТО – Румъния, България и Турция. Приетите мерки са съобразени с международното морско право и конвенцията от Монтрьо, която забранява присъствието на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни.

"Ще имаме засилено присъствие в Черно море, но то ще бъде дозирано, ще бъде отбранително и по никакъв начин няма да провокира какъвто и да е конфликт или да ескалира напрежение", допълни Столтенберг по повод възраженията на Русия.

Фран прес цитира представител на НАТО, пожелал анонимност, че на НАТО са му били нужни девет месеца да стигне до решение, отчасти защото България не е искала да изглежда като държава, която провокира Москва.

Върховният главнокомандващ се върна и към любимата си тема съвместната охрана на въздушното ни пространство и обяви, че "България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти".

През последните месеци се подготвя втората съвместна мисия, като този път ще се проведе с Италия.

"В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 година", допълни Радев.

В мотивите си да напусне Военновъздушните сили през август м.г. и да се кандидатира за президент, Радев посочи, че "концепцията за платен съвместен air policing с чужди държави е по-унизителна от Ньойския договор". Въпреки коментарите от негова страна, че подобна платена мисия е била договорена и подготвена, досега това не се е случило. България не заплати нищо за първата обща мисия със САЩ и се очаква така да се проведе и втората – с Италия.

Военните: Няма нищо необичайно в Черно море

В сряда изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира, че военноморското присъствие на силите на НАТО в Черно море е "регулярно и в последните години се извършва в постоянен мащаб, не отчитам ескалиране или увеличаване на това присъствие".

"Фокусираме към оптимизиране на тренировките и ученията, осъществявани в Черноморския регион, към пълното ефикасно и оптимално използване на визитите на постоянните военноморски групи на НАТО в Черно море. Стремим се колективните ни действия да се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност", добави най-висшият армейски офицер.

Ефтимов коментира още, че се работи и за осъществяването на съвместен "еър полийсинг" в България. Няколко държави са изявили готовността си за тази съвместна мисия, извършват се експертни срещи, текат разговори, нито една от страните до момента не е поставила въпрос за заплащане.

Във вторник в отговор на обвинението на Борисов, че служебният военен министър Стефан Янев е "козирувал" в НАТО и се е съгласил за засилване на присъствието на НАТО в региона на Черно море, от Министерството на отбраната посочиха, че са следвали одобрения от правителството на самия лидер на ГЕРБ курс.

Според МО одобрените позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България