Радев гледа на държавната фирма за ваксини като част от националната сигурност

Президентът Румен Радев с директора на "Бул Био" Сашо Ганов.

Президентът Румен Радев се обяви за запазването и развитието на фирмата за ваксини “Бул Био“ като държавна собственост, тъй като е част от националната сигурност. Това е станало на среща с директора на фирмата Сашо Ганов в сряда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.“По време на срещата бяха обсъдени проблемите и възможностите за развитие пред “Бул Био“ като държавно предприятие“, се казва в съобщението на президентството.

“Президентът подкрепя запазването на “Бул Био“ като една от основните структури на националната сигурност в областта на здравеопазването и като предприятие, което с продуктите си е доказало, че е уважаван световен производител на ваксини и ежедневно работи за издигане на репутацията на България по света“, се казва още в съобщението.

От президентството не дават повече обяснения какъв е поводът за срещата и кое налага заемането на позиция за собствеността на “Бул Био“. Дружеството официално не е обявено за приватизация, но слухове за евентуалната му продажба витаят след скандала с бартера на ваксини между България и Турция.

Заради размяната на ваксини с Турция бившият здравен министър Петър Москов и заместникът му Адам Персенски са обвиняеми за безстопанственост. Обвиняем за незаконно производство на ваксини е и бившият директор на производствения отдел на дружеството Росен Алексиев.

Любопитна подробност е, че ръководител на търговския отдел на “Бул Био“ в момента е бившият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова, която е сестра на вицепрезидента Илияна Йотова.

Дружеството е сред четирите световни производители на ваксината срещу туберкулоза – БЦЖ, редом със Санофи Пастьор - Франция и фирми от Индия и Япония. Ваксината на “Бул Био“ притежава златен стандарт на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, които са ангажирани с доставката на ваксини за развиващите се страни в света.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?