Радев готви знакови назначения в служебния кабинет

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Мощните политически турбуленции от последния месец навлизат в нова фаза на 11 май, когато Бойко Борисов вече няма да е премиер, а президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство, което да организира предсрочните избори на 11 юли. От година насам управлението на Борисов се бореше по всякакъв начин да предотврати възможността за служебен кабинет на Румен Радев, виждайки в него най- голяма заплаха за политическото си оцеляване.

От ГЕРБ вече обявиха, че кабинетът на Радев щял да е "реваншистки" – вина, която се вменява и на новите партии в отиващото си 45-то Народно събрание, които посветиха краткия си престой там на задачата да започнат да разграждат управленския модел на ГЕРБ.

Според източници на Mediapool премиер на служебното правителство вероятно ще бъде Стефан Янев, секретар на държавния глава по отбраната. Янев е много близък до Радев и бе министър на отбраната в предишното служено правителство, назначено от президента през 2017 година. Тогава Янев проведе мащабна ревизия и смяна на кадрите във висшия ешелон на военното министерство.

Обяви и десетки съмнителни сделки, но от разкритията не последва нищо.

Служебен министър на отбраната най-вероятно ще бъде Николай Цонев, който бе военен министър в тройната коалиция от квотата на НДСВ.

Цонев бе жертва на един от най-крупните удари на прокуратурата по време на управлението на ГЕРБ. Той бе арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев. Тогава Цонев бе проснат на колене на пода, а Василев му каза, че е "абсолютен престъпник".

Впоследствие Цонев осъди прокуратурата за ареста и бе оправдан.

Преди няколко години той оглави партията си "Нова алтернатива", която остана незабележима на политическия пейзаж. Нейни активисти обаче помагаха неофициално на Слави Трифонов и сценаристите му да съберат подписи за референдума, проведен през 2016 г., а през 2018 г. Цонев се включи в онлайн кампанията, предшестваща учредяването на партията на Трифонов "Няма такава държава" (впоследствие преименувана на "Има такъв народ"). Това сътрудничество обаче никога не бе официално декларирано и към момента не е известно дали и доколко близки са двамата политици.

Другият силов министър вероятно ще бъде Бойко Рашков, чието име се спрягаше и за премиер, но сега се очаква да оглави МВР.

Рашков е един от малкото хора в системата, който си позволява остри критики към главния прокурор Иван Гешев. Той е бивш директор на Националната следствена служба и бивш председател на Националното бюро за контрол на СРС.

В това си качество той влезе в челен сблъсък с бившия шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров, който практически блокира контрола над СРС-та, а парламентът направи така, че да превърне институцията, контролираща подслушването, във фасаден орган, отстранявайки всички неудобни нейни членове начело с Бойко Рашков.

Почти сигурно е, че за правосъден министър в служебното правителство ще бъде назначена съветничката на президента по правните въпроси Иванка Иванова.

Тя е бивш директор на правната програма на "Отворено общество" и е сред експертите, които през годините последователно са настоявали за радикална реформа на съдебната система.

Здравен министър вероятно ще бъде бившият шеф на Здравната каса Дечо Дечев, който влезе в конфликт с управлението на ГЕРБ заради лобистка законова поправка, довела до ощетяване на касата. За поста се спряга и името на Стойчо Кацаров, който е бивш зам.-министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов.

Очаква се ключовият пост начело на финансовото министерство да бъде поверен на Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Според източници на Mediapool президентът Радев е поканил за външен министър дипломат от кариерата, който в момента е посланик и трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

Земеделски министър ще е проф. Христо Бозуков. Той заемаше съшия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков.

За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков. А за министър на туризма доц. Стела Балтова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?