Радев и Борисов обявиха примирие (по военния въпрос)

Премиерът се опита за разреди напрежението около анкетната комисия "Радев"

Радев и Борисов обявиха примирие (по военния въпрос)

Премиерът Бойко Борисов долетя с маслинова клонка на "Дондуков" 2, на фона на разгорелия се конфликт между ГЕРБ и президента Румен Радев. Двамата са провели среща в понеделник, инициирана от Борисов, на която не бяха поканени журналисти. В официалното съобщение от президентството се казва, че Радев и Борисов са стигнали до "общата позиция", че "държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси".

Научаваме, че са "обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор "Сигурност", реформите в правосъдието, проектите за модернизация на Въоръжените сили и позициите на Република България в международен план", гласи съобщението, в което така и няма някаква по-конкретна информация, но пък е съпроводено със снимка.

Президентството обвини ГЕРБ, че прави "трибунал" срещу Румен Радев

Часове преди срещата прогърмя поредният "залп" на канонадата между президентството и борисовата партия, чийто втори човек Цветан Цветанов разгневи Радев с формирането на временна комисия за проверка на процедурата по избор на нов изтребител. Главният секретар на президента о.р. полк. Димитър Стоянов обяви пред бТВ, че това е комисия "Анти-Радев" и с нея се създава "впечатление, че парламентарната група на ГЕРБ си осигури трибунал в Народното събрание, с който да бъде атакуван президентът".

От съобщението за срещата Радев-Борисов се подразбира, че парламентарното разследване няма да попречи на преговорите за покупка на изтребители "Грипен", каквито намерения обяви министър-председателят, упреквайки за решението служебната власт, назначена от президента.

Президентът отново е настоял да се финализира сделката за "Грипен"

Борисов и Радев са подчертали важността на решенията на КСНС от 30 май за ускоряване реализацията на проектите за модернизация на Въоръжените сили. "Държавният глава подчерта, че президентската институция защитава ясно регламентирания процес за реализация на проектите за модернизация на Въоръжените сили и предоставената в рамките на този процес военна експертиза. Важното е процесът на модернизация на Българската армия да не спира, е позицията на президента."

През последните два месеца държавният глава оказва непрестанен натиск върху правителството да подпише бързо договора за покупка на нови изтребители "Грипен", но миналата седмица ГЕРБ инициира парламентарна анкетна комисия, която да провери проекта и ролята на президента в него. В последно време фронтменът на конфронтацията с Радев е парламентарният шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заподозря държавния глава, че е лобирал за шведските машини. Това произведе до епична разправия между двамата, включително около честванията на освобождението на Свищов.

От прессъобщението на президентството обаче не стана ясно дали Борисов се е съгласил с тезата на Радев, че само военната експертиза, която вече класира на първо място офертата за изтребителите "Грипен", трябва да реши най-скъпата сделка от модернизацията на армията, без да се отчитат другите стратегически въпроси, които са част от подобни мащабни проекти.

От досегашните позиции на президента се разбира, че "военната експертиза" е кодовото название за избора на изтребители "Грипен". Буквално преди да сдаде властта, служебният кабинет одобри класирането, извършено от междуведомствена работна група. Както стана ясно впоследствие, офертата на Португалия и САЩ за изтребители Ф-16 втора ръка е била декласирана. Подозренията на ГЕРБ са, че президентът е повлиял на този избор – първо като командир на Военновъздушните сили и след това в качеството си на президент, оказвайки натиск върху служебното правителство.

"Каза се дори, че президентът има полза от тази комисия, защото ще бъде изчистено името му. Какво трябва да бъде изчистено? Корупция няма, така че няма какво да бъде изчиствано", заяви по този повод главният секретар на президента полк. Стоянов.

Мантрата "единен антикорупционен орган"

Другият пункт на единодушие между президента и премиера е, че "страната ни се нуждае от ефективна борба с корупцията, която да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост. Министър-председателят оцени високо призива на президента Радев за създаването на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта."

Както е известно, създаването на такъв орган е залегнало в антикопурционния "закон Кунева", който миналата година катастрофира в парламента, но сега се пише наново с идея да бъде внесен в парламента през есента (повече по темата може да прочетете тук ). До момента не е ясно какъв точно единен антикорупционен орган си представя Румен Радев и защо се опита да "сплаши" с него зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който иска същото.

Ако има такъв орган и той работи реално, то обсегът на проверките му безусловно би трябвало да включва и военните сделки, и потенциалните играчи по тях, включително президента (независимо от убеждението на главния му секретар за обратното).

Отсъстващите теми: визитата на Путин и договорът с Македония

В прессъобщението за срещата Борисов-Радев се казва още, че двамата споделят общо мнение, че "отстояването на позициите на страната ни в международен план изисква съгласие и общи действия от страна на всички държави институции."

"Министър-председателят запозна президента с резултатите от проведените наскоро свои посещения в Република Франция, Федерална република Германия и Република Хърватия, а президентът Радев – с визитите си в региона на Югоизточна Европа и с предстоящите си посещения в Република Черна гора и Италианската република, по покана на президентите на двете държави", завършва съобщението от "Дондуков" 2.

Сред темите на срещата подозрително отсъстват две ключови външнополитически теми-поканата на Радев до руския президент Владимир Путин да посети България за отбелязването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго, която ще съвпадне с българското ротационно председателство на ЕС.

Няма информация дали двамата са обсъдили и предстоящото подписване на договор за добросъседство с Македония, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете държави.

Според неофициална информация на Mediapool премиерът Борисов е инициирал срещата поради безпокойство от нарастващия брой скандали в последните дни –включително данданията около формирането на анкетната комисия за "Грипен"-ите, "НДК-гейт" и пр.

Помирителната визита едва ли ще промени нещо по същество. Изразените от президента съмнения, че Борисов и Цветанов си играят на "доброто" и "лошото" ченге си остават, както и прозрението му, че създаването на комисията може да забави преговорите за нов изтребител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?