Радев и ВМРО срещу отстъпки за "братята от Северна Македония"

Разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината, но Заев остава оптимист

Радев и ВМРО срещу отстъпки за "братята от Северна Македония"

Въпреки положителните сигнали на македонските управляващи, че са готови на компромиси със София, президентът Румен Радев и ВМРО размахаха отново пръст на Скопие и дадоха да се разбере, че не допускат варианта България да вдигне бързо блокадата си по пътя на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС). 

На този фон европейски дипломати потвърдиха, че разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината.

Преговорите между Скопие и София обаче продължават. 

"Търпение и отстояване на правата" 

Според президента трябва да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум.

"Преди година, септември, свиках спешно консултативно съвещание с представителите на правителството, където настоях да се разработи национална рамкова позиция, където ясно да се поставят нашите условия и червени линии. Продължавам да отстоявам това", посочи Радев. 

Парламентът прие през октомври миналата година национална позиция за Северна Македония, която е изпълнена с червени линии и предизвика противоречиви реакции в югозападната ни съседка. 

"Нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде един устойчив процес, където изкореняването на антибългарската реторика, на езика на омразата, където обективното признание на историческата истина трябва да станат необратим процес. И тук България трябва категорично да отстоява своите права", посочи държавният глава.

ВМРО брани цар Самуил от македонците 

ВМРО пък излезе с позиция, според която единственият път пред Скопие е този на "отрезвяването, а не на хитруването".

От партията посочват, че на фона на сериозна ескалация на езика на омразата в Република Северна Македония, в петък е била отворена вече затворената тема за цар Самуил, с което историците от страна на Република Северна Македония са провалили работата на смесената комисия по исторически въпроси.

"Хубавото е, че междувременно Заев каза няколко верни неща. Бучковски (бившият премиер Владо Бучковски – бел.ред.) - още повече. И заслужават поощрение. Но докато едната си ръка политическият връх в Скопие подава за ръкостискане, другата е свил в скрит юмрук", коментират от ВМРО.

"Затова и е време да кажем: няма да стане така, братя! Саботирайки диалога с България, Вие само саботирате още повече шансовете на Скопие да стане един ден част от Европейския съюз. С това няма да навредите на България или на ЕС, ще навредите на народа на Македония. Народ, който не е виновен за нищо", се казва в декларацията.

"Българските политици са единни"

"Заев сега говори, че трябвало да минат изборите в София. И греши. Защото българските политици са единни в позицията си. Който и да спечели изборите, ще поддържа една линия: отстояване на историческата истина и справедливост", заявяват от ВМРО. 

И посочват - "ако някой в България се поддаде на външен натиск, самият народ ще го презре".

В събота македонският премиер Зоран Заев коментира, че според него развитие в двустранните отношения между двете държави ще има след изборите. ВМРО обаче са прави, че в момента по отношение на по-твърдия курс спрямо Скопие има политически консенсус. По-умерените гласове, които акцентират на разбирателството в името на бързото придвижване на Скопие към ЕС, са изолирани от дебата.

"Затова единственият път пред Скопие днес е пътят на отрезвяването, а не на хитруването. С хитруване няма да стане. ЕС не е място за хитруване. Докато има хитруване, ще има вето", посочват от ВМРО. И заявяват, че няма да допуснат отстъпление от твърдата позиция, която България заема. Тук сделки са недопустими", посочват oт ВМРО. 

Разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината

На този фон европейски дипломат, цитиран от БТА, каза, че взимането на решения по разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината. 

Той отбеляза, че засега не се очаква пробив около споровете за преговорната рамка със Северна Македония. Дипломатът добави, че не се предвижда разделянето на Северна Македония и Албания в преговорния процес, затова датите за първите междуправителствени конференции със Скопие и Тирана следва да се обяват едновременно, когато има единодушие по разширяването.

Заев остава оптимист 

В същото време премиерът Зоран Заев продължава да бъде оптимист, че е възможно все пак България да се откаже от обявеното вето за начало на присъединителните преговори за Северна Македония до края на годината в рамките на германското председателство, съобщи "Независен весник".

За това обаче няма никакви сигнали от българска страна.

Заев потвърди, че с Република България са постоянно отворени каналите за комуникация и интензивно се разговаря по въпросите, които се поставят като пречка за съгласието за приемане на преговорната рамка за Република Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС.

Той оцени като конструктивно изявлението на министъра на отбраната на България Красимир Каракачанов по време на радиоинтервю вчера и изтъкна, че от разговора е видимо, че Каракачанов няма проблем да приеме съществуването на македонски език и македонски народ. 

След като Заев показа, че е готов на отстъпки спрямо България, е изправен пред силен вътрешнополитически натиск. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ планира да продължи с уличните протести срещу Заев и тази седмица. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?