Радев: Имаме амбиция да променим незавидните си позиции в класациите за корупция

Румен Радев, сн. БГНЕС

Постигането на устойчиво развитие е невъзможно без ефективна борба с корупцията, която да води до резултати, каза президентът Румен Радев, който се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на Европейската организация по публично право Спиридон Флогаитис.

България има амбицията да промени незавидните си позиции в международните класации по корупция и ще засили обмена на информация, както с държавите - членки на ЕС, така и с други партньори за повишаване на ефективността в борбата с прането на пари, нерегламентирания износ на капитали, недекларираните придобити имоти в чужбина и други форми на незаконно облагодетелстване, посочи президентът Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Радев посочи още, че България ще задълбочи партньорството си с Европейската организация по публично право в областта на върховенството на правото, правосъдието и укрепването на институциите.

Представителите на Европейската организация по публично право казаха, че организацията има над 300 проекта в цял свят по укрепване на капацитета на държавните институции, системата на правосъдието и борбата с корупцията и са готови да споделят своята експертиза със страната ни.

Борбата с корупцията, нелегалната миграция и трафикът на хора имат трансграничен характер и изискват много тясно сътрудничество между институциите и службите за сигурност на отделните държави, е било посочено на срещата.

Отбелязано е било, че се наблюдава ефективна организация на нелегалната миграция и трафика на хора към Европа, осигуряването им с транспорт и логистика, което изисква засилване не само на граничния контрол, а и строга организация и координация на правоохранителните органи.

В срещата са участвали също служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков и председателят на Националната служба по прозрачността на Гърция Ангелос Бинис.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?