Радев: Изборите не могат да са индулгенция за корупционните скандали

"Ниската избирателна активност е шамар за политическата класа"

Радев: Изборите не могат да са индулгенция за корупционните скандали

Тези избори не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали. Така коментира държавният глава Румен Радев пред медиите провелите се вчера избори за европарламент.

"Това е погазване на правовата държава. Изборите са политически акт, те не могат да заместят прокуратурата и съда, и не могат да опростят грабителство и престъпление", допълни той.

Президентът заяви, че избирателната активност е "рекордно ниска" и посочи, че според него тя е "не само шамар за политическата класа от огромното мнозинство от българите, а е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има минимум два пъти по-голяма избирателна активност".

По думите му активността при вота показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа и процесите в нея.

Президентът призова всички партии да направят много добър анализ не само на своите програми, но и на това какво реално се случва в България и как ще догонваме Европа.

Радев поздрави ГЕРБ за резултата от изборите, отбеляза успеха на ВМРО и посочи, че най-големият успех е бил за "Демократична България".

По повод коментара на водача на листата на ГЕРБ Мария Габлиел, че той също е загубил тези избори, тъй като е “невидим опонент“, президентът заяви, че вече е свикнал да го пакетират - "ако не в партия, в идеология, ако не в идеология в нещо друго".

Той допълни, че неговите критики към управлението не са от вчера и не са обвързани с никоя партия и предизборна кампания.

"Моите критики са систематични, както са такива корупцията и беззаконието, пораждащи точно такъв стил на управление", допълни Радев.  

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019