Радев: Кабинетът да отчита публично какво харчи и да не отпуска пари на офшорки

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев настоя правителството да отчете как се харчат обществените средства в борбата с Covid-19 и да не допуска финансова помощ за офшорни компании.

В своя позиция държавният глава посочва, че е необходимо да се въведе публичен регистър, "при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране".

"Следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред", казва Радев.

Част от първите компании, подпомогнати по държавната схема 60/40, са собственост на офшорки. Най-често това са луксозни 4- и 5-звездни хотели по курортите, някои от които са построени след спорни приватизационни сделки или с неясни капитали по време на прехода.

И докато за схемата 60/40 поне има публичен регистър на одобрените компании, същото не важи за фирмите, които ще бъдат капитализирани или кредитирани през Българската банка за развитие. Години наред тя не желае да дава отчетност за конкретните проекти, които финансира, с аргумента, че това е банкова тайна.

Поредни критики 

Радев за пореден път посочва, че българското правителство все още не предлага "ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ".

"В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес",  казва държавният глава.

Той настоява от седмици за безвъзмездна помощ в подкрепа на засегнатите хора и фирми, каквато има в други страни, но засега правителството не се съобразява с неговата визия. Отношенията между президента и кабинета остават обтегнати в условията на пандемия, като периодично си разменят реплики.

Да се преразгледат дългосрочните проекти

Държавният глава призовава да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред.

"Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва", се казва в становището на президента.

Радев обаче не посочва кои точно проекти визира.

"Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията", коментира Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?