Радев към Марешки: Не всички имаме вашата физическа сила (Видео)

Радев и Марешки, сн. БГНЕС

Марешки: Тук присъства г-н Цветанов (Цветан Цветанов - бел.ред.) и ви казва, че стават машинации. Аз съм бил два пъти кандидат за кмет на Варна. Два пъти съм ставал втори и са ме лъгали с много неща. Той стои пред вас и вие не му задавате въпроса "Кажете пред камерите какви са машинациите, за да ги премахнем?". Аз не бих го оставил да излезе от тук, докато не разбера какви са машинациите, за да престанат тези неща.

Радев: Не всички имаме вашата физическа сила, доказана при други обстоятелства и други места.

Марешки: То и умствената ми е доказана в живота. Желанието ми е да помагам на хората да оцеляват...

Радев: Явно умствената ви е на ниво екстрасенс. Да подписвате неща без да ги четете. 

Марешки: За съжаление ще трябва да го кажа при така стеклите се обстоятелства. За съжаление вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция...Това заслужавате...Един безсмислен, пропаднал мандат. 

В този дух протекоха консултациите на президента Румен Радев с лидера на партия "Воля" Веселин Марешки във вторник за организирането на изборите в епидемична обстановка. Преди това държавният глава прие представители на ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Тази стъпка за консултации е добра, но много закъсняла. Упражнението, днес, в навечерието на изборите, считаме за абсолютно безсмислено....", обясни Марешки. 

Все пак той каза, че най-демократичният начин за ограничаване на изборните манипулации е видеонаблюдение при отварянето на урните и броенето на бюлетините. Марешки определи като екзотични идеите за гласуване по пощата, защото от партията му не виждали разлика дали гражданите ще се редят пред пощенския клон, или изборната секция.

Според държавния глава е некомпетентно и безсмислено "да се подпишеш под предложение за нова Конституция, която не си чел". По думите му е екзотична подкрепата на лидера на "Воля" към здравни мерки при вота, при положение, че те все още не са публикувани никъде.

Държавният глава обаче е на мнение, че организираните от него консултации не са закъснели, а са закъснели парламентарно представените партии, защото досега е трябвало да се делегират по-рано права на Централната избирателна комисия 

Марешки от своя страна констатира, че мандатът на Румен Радев ще се запомни с две неща – бетонирал е ГЕРБ на власт и изкарал мутрите на площада по време на летните антиправителствени протести.

"С призива "Мутри вън" дефакто изкарахте мутрите на плащада и така притъпихте устрема на стотици хиляди протестиращи българи", каза Марешки.

Радев пък му отговори с прогноза, че се е запътил извън парламента. 

След Марешки при Радев влязоха и представителите на партия "Атака", която в последно време се ребрандира като предимно православна. Лидерът ѝ Волен Сидеров, известен с агресивното си публично поведение, ограничи изявите си до политическо-православни проповеди по партийната телевизия. Сега той отново се появи под прожекторите, но като съвсем нов човек - кротък, смирен и загрижен. Следа от невъздържаност не проявиха и сподвижниците му Павел Шопов и Десислав Чуколов.

Сидеров изложи в спокоен тон най-важните според него проблеми за честността на вота и призова те да станат обществено достояние.

"Същественото е това, че в момента в България са изборите и има около 600 хиляди мъртви души", каза той и представи на Радев официална статистика по въпроса, като го призова да стане гарант за решаването на проблема. 

"Атака" поиска и да се направи одит на "Информационно обслужване", защото е важно кой отчита резултатите от вота.

"Тук идваме от 1990 година по подобен повод, избори за Велико Народно събрание при президента Петър Младенов...Много ни е ясен този изборен процес. Като че ли нещата не са мръднали от тогава, даже са станали още по-трагични", каза от своя страна Павел Шопов. 

Накрая Сидеров каза, че не очаква "чудеса" от Народното събрание, защото самият той го напусна преди година и половина, а останалите там атакисти са прекалено малко, за да променят нещо.

"Да се прицелим в конкретното, обществото не знаем кога ще стане прекрасно и красиво, на тоя свят, материалния", обобщи философски Волен Сидеров и се извини за дългото изявление.

Президентът му отвърна, че българският парламент, когато има интерес, може за кратко време "да направи чудеса, да се чудим тук как да им наложим вето".

Той обеща екипът му да се запознае с материалите, предоставени от "Атака" и ако се налага, да отправи запитвания към съответните институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България