Радев към Скопие: Сами вдигнете блокадата – промяна на учебниците и край на омразата

Радев към Скопие: Сами вдигнете блокадата – промяна на учебниците и край на омразата

"Ние очакваме нашите приятели от Република Северна Македония, нашите братя, най-вече ръководството на държавата, сами да вдигнат блокадата. Тази блокада не е наша", коментира президентът Румен Радев, след като гласува в неделя.

Той отговаря на въпроси на представител на македонска медия.

"Очакваме реални резултати. Да се променят учебниците, чакаме от 4 години, паметниците с техните надписи, музеите, публичните медии. Да изкореним веднъж завинаги езика на омразата. Нашите млади хора, когато падне границата, да не се мразят. Това не зависи от България. Очакваме ясни решителни действия от вас", каза Радев.

Назначеното от Радев служебно правителство не одобри преговорната рамка на Северна Македония и така Скопие отново не успя да започне преговори за членство в ЕС.

"Политиката на България спрямо Република Северна Македония не зависи от това кое правителство ще бъде на власт. Зависи от това да имаме открит, конструктивен диалог между Скопие и София и той да се води в една от двете столици, а не в Брюксел, Париж, Берлин", посочи Радев.

"Тук, ние между нас, трябва да се разберем и трябва да е ясно, че зависи от изпълнението на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?