Радев: Лобизмът убива! Вместо за техника, парите изтичат за саниране

Каракачанов: Пак се намериха умници да си правят евтин популизъм и да обясняват глупости

Румен Радев, сн. БГНЕС
След поредния инцидент във военната авиация - катастрофата на хеликоптер Ми-17, взела две жертви, президентът Румен Радев поиска да се потърси "отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи".
 
"Лобизмът убива", добави той. 
 
Радев посети във вторник оцелелия бордови техник Алексей Каменов във Военномедицинска академия в София, след което замина за авиобазата "Крумово". 
 
Президентът критикува остро управляващите, че са забавили модернизационните проекти. 
 
"Мнозинството прекрати модернизационните процеси в армията, върна ги в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на техника и подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите които трябва да имаме", каза Радев, който бе командир на Военновъздушните сили преди да се кандидатира за президент. 
 
Той визира проекта за купуване на нов тип изтребители, който беше на финална фаза, но управляващите го върнаха на МО за доработване заради съмнения за нередности.
 
По думите му решаването на проблемите изисква държавническо отговорно мислене и адекватни действия.
 
Радев отбеляза, че през годините многократно е алармирал, че ще се стигне до положението да загиват летци. 
 
Според него обаче преди заключенията на разследващата комисия не би спекулирал за това каква е причината за инцидента от вчера.
 
При катастрофата на хеликоптера Ми 17 в понеделник, загинаха двама пилоти, а един техник бе тежко ранен. Първоначалната версия на прокуратурата и военното министерство, е че инцидентът се дължи на техническа повреда.
 
Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Констинтин Попов от своя страна посочи, че ситуацията изглежда доста странна, защото това е четвърти полет на машината през деня и първи полет на този екипаж за изпълняване на мисии за аварийно търсене и спасяване. 
 
"Забележете, загинали са хора, които се готвят да спасяват хора", посочи той. 
 
По думите му не може за толкова кратко време да се оцени ситуацията и да се каже каква е причината за инцидента и призова да бъде дадено време на комисията, която изяснява случая.
 
Той смята, че часовете за нальот на българските служители от военно-въздушните сили са недостатъчни, затова една от целите и на комисията и на правителството е да се търсят ресурси и да се увеличава бюджета за да има повече часове за нальот, повече изправна техника и да бъде модернизирана българската армия. 
 
Парите за армията не са просто пари, а сигурност за всички нас, посочи Попов, който също е бил начело на Военновъздушните сили. 
 

Междувременно президентът Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Каракачанов посетиха във ВМА ранения борден инженер Алексей Каменов.

 

"Пак се намериха умници да си правят евтин популизъм и да обясняват глупости. Аз задавам въпрос докога част от българските политици ще гледат на армията като на някакъв декор и ще смятат, че на гърба на армията ще си правят евтин пиар – че по-добре да даваш пари за еди-какво си, а не за модернизация на армията", коментира Каракачанов по повод президентските критики.

Той изтъкна, че ремонтът на всеки Ми-17 струва по 5 млн. лв., но минава през обществена поръчка, която може да се обжалва от всяка фирма и така процедурата се блокира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?