Радев: Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода

Борисов: Една партия водеше последователно България към фалити на банки, хиперинфлация, купонна система, режим на тока и европейска изолация

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влезнаха в индиректен спор и в обръщенията си по повод 10 ноември. 

Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода, посочи Радев в обръщение по повод 10 ноември.

"Преди 31 години на днешната дата започна преходът на България към демокрация. Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели", заяви президентът.

По думите му три десетилетия след началото на прехода корупцията замени идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала. Пропастта между бедни и богати расте. 

"Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода. През всичките тези години трудът и талантът на българите бавно и трудно променяха страната", смята той.

"Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си. Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния. Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина"

"България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи. Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите. Лозунгът ""Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода. Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите", завършва позицията на Румен Радев. 

Премиерът Бойко Борисов от своя страна посочи, че "тази дата промени съдбата на България и на всеки човек". 

"Минахме през много труден преход, но важното е, че съхранихме мира и продължихме напред. Страната ни стана член на НАТО и Европейския съюз благодарение на много работа и консенсус както между политическите партии, така и в обществото".

"Трябва обаче да помним, че през целия преход имаше една партия, която водеше последователно България към фалити на банки, хиперинфлация, купонна система, режим на тока и европейска изолация. Да помним, за да не се повтаря! За мен, като демократ по душа, най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор! Днес всеки е свободен да избира, да е критичен към властта. Това е ценност, която трябва да отстояваме всички. Бъдете свободни, но и отговорни!", посочи Борисов.

Споделяне

Още от България