Радев, Марешки и Каракачанов дръпнали 1/3 от привържениците на ГЕРБ

Никого не са подкрепили основно млади хора, турският вот за Орешарски и Цачева

Радев, Марешки и Каракачанов дръпнали 1/3 от привържениците на ГЕРБ

Едва около половината от гласувалите на президентските избори привърженици на ГЕРБ са пуснали бюлетина за кандидата на управляващите Цецка Цачева. От останалата част една трета от вота на привържениците на ГЕРБ е отишла за претендентите на БСП Румен Радев, независимия Веселин Марешки и представителя на "Обединени патриоти" Красимир Карачаканов. Това сочат демографските разрези на социологическата агенция "Галъп Интернешънъл Болкан", обявени в понеделник.

При привържениците на БСП, близо 80 на сто са гласували за Радев, което показва по-сериозна мобилизация. Радев обаче получава подкрепа и от много други политически ниши.

Две трети от електората на "Атака“, излязъл да гласува на тези избори, е подкрепил кандидата на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов. По-малка част от атакистите са отишли при Марешки и Радев. Три четвърти от патриотите са подкрепили Каракачанов.

Сред гласувалите за Каракачанов по-малко от половината са патриоти или атакисти. Сред вота за Каракачанов личат около 100 хиляди гласа от хора, които твърдят, че на последните избори са гласували за ГЕРБ. Личат и много негласували на предишните избори.

Около една трета от вота за Марешки също идва от гласували на предишните избори за ГЕРБ, а чувствителен е делът на негласувалите на парламентарни избори.

В микса при гласовете на Трайков, "твърдите“ реформаторски са около половината. Останалата половина от неговите гласове идва от много места и не на последно място – от ГЕРБ.

С "не подкрепям никого" са гласували основно млади хора и безработни, но и висшисти, сочат данните на агенцията.

Близо 60% от излезлите да гласуват на тези избори привърженици на ДПС гласуваха за бившия премиер Пламен Орешарски. Той е получил 44 на сто от вота на турците и 7.7 на сто от циганските гласове. По-голямата част от ромите – 36 процента са подкрепили Цецка Цачева, но значителна част от тях – 27 процента, са гласували за Радев. Следващ в предпочитанията на ромите е независимият кандидат и бизнесмен Веселин Марешки, събрал 8.7 на сто от техните гласове.

Радев е обрал пенсионерския вот – над 40 на сто. Други 20.3 на сто от тези гласове са подадени за Цачева, а 15.7 на сто са отишли при Каракачанов.

Любопитна тенденция е, че повечето висшисти и полувисшисти – 27.6 процента, са дали гласа си за кандидата на БСП - генерал Румен Радев. 19.6 на сто от най-образованите са подкрепили Цецка Цачева, а над 10 на сто са били за кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Трайков получава най-голяма подкрепа от София – 10.7 от софиянци са пуснали бюлетина за него.

Най-слабо образованите – с основно и по-ниско образование, обаче също са подкрепили генерала – с 29.4 на сто.

Работещите приблизително по равно са подкрепили двамата класирали се за балотажа.

Хората от селата са гласували почти еднакво за Цачева и Радев – съответно с 25 и 24.9 на сто, следвани от Орешарски, събрал вота на 16.4%. С близки резултати в малките населени места са и Каракачанов и Марешки – 10.1 и 9.9 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?