Радев: Моралната криза е факт, нужна е храброст срещу беззаконието и произвола

Армията отбеляза празника си с пищен парад и стари проблеми

Президентът Румен Радев участва във военния парад, сн. БГНЕС
Президентът Румен Радев призова за проява на храброст в защита на демокрацията и срещу беззаконието и произвола. По време на речта си на традиционния военен парад в София за празника на армията той поиска и спешни мерки за решаването на проблемите в сектора, но този път не влезна в директни критики срещу правителството. 
 
"Днес моралната криза е факт. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек. Храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да възставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола. Затова благодарност към храбрите. Свободата на всяко общество се крепи на върха на тяхното копие”, заяви Радев.
 
Той коментира, че ”нехайното отношение към армията подкопава държавността” и каза, че ”неотложно трябва да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България". 
 
Той заяви, че в съвременния свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността.
 
България е стожер на мира в нашия обременен с история регион, добави той.
 
Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Света гора и не присъства на парада. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов от своя страна коментира, че години наред на армията не се е обръщало особено внимание, но според него това правителство е променило тенденцията.
 
Пищен парад и стари проблеми
 
Тази година армията посрещна празника си с по-мащабен парад от обикновено, като на практика показа почти цялото си въоръжение. За пръв път в него се включи и представителна част от македонската армия в символ на приятелството и добросъседството между двете държави.
 
В парада се включиха бойните самолети Су-25 и МиГ-29, хеликоптери ”Кугър”  и Ми 24, танковете Т-72, бронетранспортьори, зенитно-ракетния комплекс  ”Оса“, пускови установки и зенитно-ракетен комплекс C-300 и друга техника. 
 
Тържествеността на събитието, което ще струва около половин милион лева, обаче силно контрастира на реалната ситуация в армията. 
 
Около 5700 длъжности за военни за незаети, а почти цялата техника и въоръжение все още са съветски.
 
”Всички смятаха, че армията е само за паради. Искаме с този парад да покажем на българското общество, че въпреки недоимъка на финансови средства през последните 25-28 години българската армия си изпълнява задълженията", каза Каракачанов.
 
Той припомни, че тази година заплатите на военните са били вдигнати с 10%-11%, а през 2019-а се очаква ново увеличение. 
 
Българските политици извършиха, бих казал, и престъпление към българската армия, смятайки, че някой друг ще ни пази, а от Европейския съюз ще ни хранят, каза Каракачанов пред бТВ.
 
Лесно е да бъдеш военнослужещ в богата държава, героизмът на нашите военнослужещи е, че служат в една армия, която хронично е лишавана от средства, внимание и уважение, посочи той.
 
Каракачанов очаква до края на годината да има поне една сделка за нова техника
 
Освен това Каракачанов се надява проектите за модернизацията на армията да тръгнат, в началото на юни най-късно да бъдат гласувани в НС и до края на годината да бъде пописан поне един от договорите.
 
Трите големи проекта от модернизацията на армията – за нови самолети, бронирани машини и кораби са на обща стойност над 3.5 млрд. лева. 
 
Плановете  на правителството са те да се изплащат разсрочено през дълги години, но много анализатори се съмняват в политическата воля на правителството наистина да ги реализира предвид многократното им отлагане във времето. 
 
Според последните изявления на военния министър Красимир Каракачанов проектите за нов тип изтребители (1.5 млрд. лв.) и бронирани машини (1.2 млрд. лв.) за сухопътните войски ще влязат за разглеждане от кабинета следващата седмица, а проектът за купуването на два нови кораба (820 млн. лв. - до края на май.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?