Радев: Намалението на субсидията задушава опозицията, управляващите се финансират от властта

Радев: Намалението на субсидията задушава опозицията, управляващите се финансират от властта

Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият, коментира президентът Румен Радев по повод предложението на правителството за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас от 1 юли до края на годината.

“Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори“, смята Радев.

Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, заяви той.

Големият проблем според него съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането.

По повод ситуацията в БСП, президентът коментира, че България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. "Процесите в Българската социалистическа партия крият такъв риск, затова и ги следя с тревога", коментира той.

Радев призова да се спре със спекулациите, че президентът спира АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Това е крайно некоректно, посочи той.

Той заяви, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за автомагистрали, скоростни пътища, газопроводи, жп линии и т.н., т.е. за националните обекти.

Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

Много хора от администрацията, от министерствата, на работно ниво търсеха достъп до мен да ме молят да наложа вето, за да предпазя правителството от хаоса, който само създава, и от това, че ще бъдат забавени тези проекти като реализация, каза още Радев.

"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус", заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. "Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?", попита той.

В отговор на въпрос за отношенията си с премиера Бойко Борисов, президентът коментира, че за разлика от други политици, не изнася българските проблеми зад граница, но ако някой разчита това като одобрение към българското правителство, греши.

Разбира се, че подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства, резултатите са далече от възможното и очакваното като обем и най-вече като качество, посочи Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България