Радев намекна, че ще даде шанс на новия ВСС "да потвърди" избора на Чолаков

Ако е имал визия, да я беше изразил преди избора, отговори му Цветанов

Радев намекна, че ще даде шанс на новия ВСС "да потвърди" избора на Чолаков

"Най-логично е новият председател на Върховния административен съд (ВАС) да се избира от новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден от новия, то неговият авторитет ще бъде още по-голям."

По този начин президентът Румен Радев коментира в събота темата с указа за назначението на новоизбрания от ВСС в понеделник председател на ВАС Георги Чолаков, който държавният глава все още не е подписал. Той вече веднъж намекна в сряда, че може и да не се съобрази с волята на съдебните кадровици и да върне назначението.

Последното му изявление идва на фона на бавещия се избор на членовете на новия състав на ВСС от парламентарната квота. Както Mediapool вече писа, по неофициална информация от депутатите лидерът на БСП Корнелия Нинова е обвързала подписването на указа за Чолаков с получаването на гаранции от ГЕРБ, че левицата ще получи четири места в съдебния съвет, а не три, каквато бе първоначалната договорка.

След конституционните промени членовете на ВСС от квотата на парламента се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете на депутатите. Заради това преди лятната ваканция ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединените патриоти" постигнаха консенсус да гласуват за номинираните от тях кандидати по формулата 4-3-2-2.

Гласуването се очакваше да се проведе тази седмица, но не попадна в програмата на парламента, като никой от депутатите така и не обясни каква е причината. По неофициална информация вотът ще се проведе идната седмица, за да имат време депутатите да спазарят окончателно броя на кандидатите от всяка партия, които ще влязат във ВСС.

Нито президента Радев, нито Нинова досега са потвърдили или отрекли, че назначението на Чолаков за шеф на ВАС е използвано като разменна монета от социалистите в пазарлъците им с ГЕРБ и ДПС за попълването на новия състав на съдебния съвет.

Цветанов: Ако президентът иска да е ментор, да го прави "преди, а не след"

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов го репликира, заявявайки, че ако президентът е имал някаква визия или предложение по отношение на избора на председател на ВАС, е трябвало да го изрази преди той да стане факт.

"Когато един избор е направен, когато е имал възможността да вземе някакво отношение, щом иска да се изразява като политически говорител и да бъде ментор, смятам, че това може да бъде направено преди, а не след", заяви Цветанов.

Според него подобни изказвания на президента водят само до противопоставяне между представителите на съдебната система и президентската институция. Отбеляза и, че изборът на шеф на ВАС е в правомощията на ВСС, въпреки че по закон за назначението се изисква указ на президента.

"В момента най-важното е тези представители, които ще бъдат във Висшия съдебен съвет, да се надяваме да бъдат много достойни, за да могат тези 25 членове на ВСС да започнат да работят от самото начало с конституционните промени, които направихме в 43-я парламент", каза Цветанов.

Радев очаква консенсус между ГЕРБ и БСП за антикорупционния закон

По отношение на подготвяното от управляващите и опозицията антикорупционно законодателство държавният глава коментира в събота, че партиите трябва да постигнат консенсус в името на българския народ.

"Очакванията са да има безкомпромисно отношение към корупцията на най-високите етажи на властта. За мен това означава, когато имаме сигнал за корупция и когато имаме крупна обществена поръчка, да имаме орган, който проактивно да събира информация, да проучва нещата, да прави анализ в самата фаза на обществената поръчка като нейна подготовка, реализация, оформяне на критерии, подписване на договори. И при придобиване на достатъчно информация и доказателства – разследване, обвинение и ефективна присъда – това очакват всички", повтори за пореден път позицията си по темата Радев.

Той не пропусна да коментира и работата на парламентарната комисия, проучваща поръчката за нови изстребители. По думите му в случая лобистите успели да постигнат своето и да върнат процедурата в изходната ѝ точка.

"Според мен лобистите постигнаха своето за изтребителите. Конкурсът вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да приземим 100-годишната си авиация", заяви президентът.

На въпрос кои са лобистите и кой стои зад тях, държавният глава отговори лаконично: "Вие ги виждате достатъчно, казвал съм вече. Вижте начина на действие и ще разберете за какво става въпрос".

Добави и, че целта на комисията е била да бъде използвана като трибунал за политически цели. Според него отдавна е трябвало процедурата да бъде в ход, а в момента няма никаква яснота кога ще продължи. "Ако си решил да не инвестираш в сигурност намираш начин и поводи да протакаш", обобщи държавният глава. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?