Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радев нарече Герджиков кандидат на коалиция "Магнитски". Той му каза, че не е лицето на промяната (видео)

197 коментара
Радев нарече Герджиков кандидат на коалиция "Магнитски". Той му каза, че не е лицето на промяната (видео)

И двамата кандидати за президент, които ще се явят на балотажа в неделя, очакват в диалог да се създаде правителство, стана ясно в началото на единствения тв дебат между Румен Радев и Анастас Герджиков, проведен в ефира на БНТ. Те също така изказаха сходни позиции, че с Русия трябва да се води диалог, тъй като е голяма икономика. Според Герджиков анексираният от Москва полуостров е украински, а Радев отвърна, че към момента е руски и че наложените от Запада санкции срещу Русия очевидно не дават резултат.

Румен Радев директно обяви, че въпреки указанията на върхушката в ДПС много от избирателите на движението са гласували за него на първия тур и че неговият резултат зависи от свободната воля на всеки гражданин. Подкрепяният от ГЕРБ Анастас Герджиков не отговори на въпроса дали се разпознава като обрисувания от ДПС обединител на нацията.

По-късно двамата размениха малко по-остри нападки. Като цяло форматът не предразполагаше към особен дебат по оформените теми за икономиката, за хората, за националната сигурност, а на финала имаше и лични въпроси.

Радев обяви като една от най-големите си грешки това, че не допринесъл за свалянето на модела "Борисов" по-рано. Ректорът на СУ пък обвини настоящия държавен глава, че има "някаква фиксация" в бившия премиер Бойко Борисов.

Кой чие лице е

"Не си срамувам от подкрепата на никоя партия, но забелязвам, че партиите, които ви издигнаха, започнаха да се срамуват от вас", атакува Герджиков Радев. Той не уточни коя партия визира - Радев е подкрепен официално от Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ, формацията на Мая Манолова, а от днес - и Зелено движение, част от ДБ. Единствено подалата оствка председателка на БСП Корнелия Нинова атакува Румен Радев, но пък редица известни социалисти излязоха с обръщение преди балотажа в подкрепа на Румен Радев.

"Вие приехте да сте лицето на тези, които разграбиха България", каза Радев и Герджиков, който от своя страна каза: "ГЕРБ може да са допускали грешки, но са направили и добри неща, вие допускате само грешки".

"Вие не сте лицето на промяната", каза Герджиков, а президентът му отвърна, че Герджиков е лицето на коалицията "Магнитски", визирайки наложените от САЩ санкции за "значима корупция" срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, Васил Божков и др.

"ГЕРБ върви с вас и ви представя в страната. Придружава ви вътрешният министър, при когото бяха бити вашите студенти. За пет години отстоявах истината и мога да бъда горд, че възбудих енергията за промяна. Ако българите не виждаха промяната в мен, нямаше да спечеля тази подкрепа миналата неделя", заяви Румен Радев.

Трябва да има правителство

Според него спечелилата изборите партия на назначените от него в предишния служебен кабинет министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" трябва да намери пътя на диалога, но цената да е внимателно премерена.

"Партиите на промяната имат инициатива и подходът е обнадеждаващ", каза Радев.

Герджиков също смята, че може да се постигне обединение около общите вижданията.

Той обаче веднага се възползва от възможността да атакува действащият президент, че не е положил достатъчно усилия за сформирането на редовни правителства след предишните два парламентарни избора – през април и през юли. Държавният глава обаче му отвърна, че президентът не е архитект на управляващи коалиции.

"Не се занимавам с политическо инженерство и партийно строителство", заяви Радев относно твърденията, че той стои зад проекта на Петков и Василев. Тяхно право и отговорност е да се опитат да правят политики. "Ако реша да правя партия, аз ще застана отпред", декларира той.

Герджиков го призова да слезе от облаците и да види какво става в страната.

Настоящият президент отхвърли твърденията на лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова, че "Продължаваме промяната" е негова партия. "Аз не съм партиен архитект (...) Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана отпред", каза той.

За президентът като "обединител"

Герджиков нападна Радев като обяви, че не е "обединител на нацията". Радев отвърна, че никъде в конституцията не е записана думата обединител, а че трябва да е олицетворение на единството на нацията.

"Президентът не е политически неутрален. Президентът има право и според мен е длъжен да има мнение, да има политическа оценка и изявления. В момент на криза президентът трябва да вземе отношение", каза Радев.

Той не пропусна да подчертае, че е преди ден Герджиков определи работата на прокуратура като "прилична".

Последва отговор от Герджиков с критики срещу вътрешният министър Бойко Рашков. Той каза, че в Софийския университет полиция е питала дали се купуват гласове и призова настоящия президент: "Слезте от облаците, стъпете на земята".

Радев му отговори, че отдавна го е направил и заговори за проверките за купуване на гласове в страната.

По-късно Герджиков обяви, че Радев е разединил обществото. Настоящият държавен глава посочи, че няма как да се обедини с чекмеджета и източване на обществения ресурс.

Радев попита опонента си "как ще обединява мафията със жертвите на мафията". Герджиков пък обяви, че Радев му пришива партии и грехове и нападна опонента си като обяви, че някои партии се опитват да се откажат от него, визирайки БСП.

"Моята цел е да обединя всички граждани в политическата криза, в която ни вкарахте", каза Герджиков.

Съдебната реформа и корупцията

И Герджиков, и Радев се обявиха за съдебна реформа. На въпрос за главния прокурор Иван Гешев Герджиков отговори, че става дума персонализиране на проблема, но после посочи, че въпросната личност е "спорна".

Радев посочи, че проблемът е и системен, и личностен.

Според Герджиков не трябва да се приема изцяло нова конституция, а ако се налага да се направят поправки – да са по неотложни конкретни теми. След това призова Радев да покаже подготвяния от него законопроект като попита дали той не предвижда страната да стане президентска република.

Радев отвърна с напомняне, че подкрепящата Герджиков ГЕРБ написа своя проект за промени набързо. След това той обясни, че неговите идеи предвиждат съдебна реформа и обясни, че се е консултирал с експерти, включително и от Софийския университет, където Герджиков е ректор.

По-късно Радев попита Герджиков дали харесва липсата на действията на прокуратурата с шкафчето в спалнята на Борисов.

"Шкафчетата не са мои, но вашите провали, кризата, в която затънахме, са си лично ваши. Не казахте къде съм сгрешил и се опитвате да ме прикачите към други хора. Дали подкрепям прокуратурата - аз подкрепям институциите. Аз не познавам главния прокурор и няма отношение към неговата личност", каза Анастас Герджиков и обвини Радев, че има фиксация по Борисов.

Настоящият държавен глава похвали санкциите по закона "Магнитски". Герджиков пък обяви: "Радвам се, че сме на едно мнение за корупцията".

За и против Русия

"Русия не може да ни е модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Много са спекулациите по отношение на Русия и е важно да се търси диалог. Диалогът Русия – ЕС е нарушен и трябва да се възстанови. Байдън започна да води такъв през главата на ЕС", каза Радев.

Герджиков изрази приятна изненада от сближаването на позициите на двамата за Русия и призова "да не се делим на русофили и русофоби". Имаме интерес да работим с Русия, която е страна с голяма икономика, но Крим е украински, независимо какъв флаг се вее над него., заяви претендентът на ГЕРБ.

"Санкциите заради Крим не дават резултат. Колко години от тогава няма промяна в поведението на Русия, трябва прагматична политика... В момента Крим е руски. какъв да е", заяви Радев.

Според Герджиков докато има подобни проблеми с Крим не може да се свалят санкциите срещу Русия. Свободата е най-важната, заяви той.

"Преди да хукнем да спасяваме демокрациите в други държави, да погледнем, че демокрацията у нас е на командно дишане", отвърна му кандидатът за втори президентски мандат.

Да има ли компромис със Скопие

Продължават спекулациите, че ще допусна компромис с отваряне на вратата за членство на Република Северна Македония в ЕС преди да сме получили ясни гаранции, каза Радев по темата. Гарантирам, че България не може да каже "да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре системната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо наследство, заяви още той и се обяви против свикването на референдум по темата за Скопие.

Да се откажем от тази позиция в името на нещо друго, например да се признае българско малцинство в РСМ, или да се разглеждат икономически въпроси, или да кажем, че историческата комисия има само някаква помощна роля - неща, които чух от Вас и от представители на Вашето правителство в момента, ми се струват малко притеснителни, коментира на свой ред Герджиков.

Коронавирусът и ваксинирането

И двамата кандидати за държавен глава обявиха, че са ваксинирани срещу коронавирус. Радев обяви, че страната вече е първа по спад на броя на заразените в Европа, а децата се връщат в училище, което е успех.

Герджиков пък се обяви срещу начина, по който беше въведен зеленият сертификат, който определи като принуда. Настоящият президент попита опонента си какво предлага вместо сертификата. Герджиков отговори, че това са проблеми, заложени през лятото.

По повод енергийната криза Герджиков нападна Радев, че тя се е очаквала и е можело да служебното правителство да предприеме действия за компенсации при актуализацията на бюджета. В отговор президентът обяви, че предидената от кабинета помощ е най-високата в Европа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

197 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Отбелязвам
  #197

  Гержжиков вече не е ректор. Мафията - в затвора!

 2. АлександърНиколов
  #196

  Естествено нормални хора милеещи за родината си, за демокрация и бъдещето на децата си ще предпочетат ректора а не резидента, професора а не прокремълски слагач, който раздава чужди полуострови на господарите си от Тартаро Московията, а утре ще ни продаде и нас. Ясно е как ще се бори с корупцията, като вече видяхме как иска да купува самолети от най–корумпираната авио компания в света, вкарала вече над 10 политици по цял свят в затвора, погубила над 500 шведски пилоти в самолетни аварии, въпреки

 3. Becko
  #195

  Слабо манипулираш въпреки многото злоба, Мазен ефрейтор абат andrei Филка Преслав Карикатурист от Герман - ще те оставят без хонорар...

 4. Филка Русофилка
  #194

  X. ИЗXOДЪТ?

  Тoй e в кaтeгopичнaтa cмянa нa мoдeлa.
  Cмянa нa мoдeлa „Paдeв“, cмянa нa пoлитичecкитe пapтии, пpиcтaнaли нa Paдeв и нa paдeвщинaтa пpeз лятoтo нa 2020 г.

  “Мъчитeлнo изcтиcквaнe нa думитe кaтo oт зacъxнaлa пacтa зa зъби.
  Нe гoвopи, a ceкpeтиpa бeзcмиcлeни, мъpтвopoдeни изpaзи, cякaш умът му e зacтинaл в пepмaнeнтнa кoнcтипaция.
  Двoйник нa Вoлoдя Живкoв, c oнзи тoлкoвa xapaктepeн, пoдoбeн нa ceкиpa живкoвcки нoc и c мaлкитe пpиcвити oчeтa, кoитo издaвaт мъчитeлeн и бaвeн миcлoвeн

 5. Филка Русофилка
  #193

  IX. ФAКТOPЪТ „КOPOНAВИPУC“

  Дoкaтo пpeз пpoлeттa Paдeв изглeждaшe нeпoклaтим зa втopи мaндaт, ceгa пaлaчинкaтa ce oбъpнa.
  Пъpвo, зapaди cкaндaлнитe и нeaдeквaтни пoxвaти нa cлужeбния му кaбинeт.

  И втopo, зapaди жepтвитe, чиитo бpoй вeчe нaдxвъpля бpoя нa зaгинaлитe бългapи в зaключитeлнaтa фaзa нa Втopaтa cвeтoвнa вoйнa.
  Нa улицaтa вeчe излязoxa cтpoитeли, ocтaнaли бeз зaплaти, coбcтвeници нa зaвeдeния и здpaвни paбoтници, oгpaбeни oт мepкитe нa Кaцapoв.
  Cтpaнaтa ни кaтeгopичнo ce утвъpди нa

 6. Филка Русофилка
  #192

  VIII. ПPOВAЛЪТ В CEКТOP „CЛУЖEБНO ПPAВИТEЛCТВO“

  Клaкьopитe нa Paдeв и пoддъpжaщитe гo лeвичapcки и пceвдoдecни пapтии бият кaмбaни, чe cлужeбнoтo пpaвитeлcтвo, фopмaлнo oглaвявaнo oт зaпacния бpигaдeн гeнepaл Cтeфaн Янeв, ce билo „cпpaвилo“ c тpуднaтa cи миcия.
  Дaжe билo „нaй-уcпeшнoтo oт вcички cлужeбни пpaвитeлcтвa“ oт нaчaлoтo нa пpexoдa.
  Твъpдe cкpoмни oцeнки.
  Мoжexa дa твъpдят, чe пpaвитeлcтвoтo нa Янeв и Бoйкo Paшкoв e нaй-уcпeшнoтo cлужeбнo пpaвитeлcтвo oт ceптeмвpи 1944 г. нacaм.
  Зaщoтo

 7. Филка Русофилка
  #191

  VII. ЗAТЪНAЛ В ТPECAВИЩEТO НA ВAPШAВCКИЯ ДOГOВOP

  Дa oтбeлeжим, чe и caнкциитe, и изoлaциятa нa нeoбoлшeвишкaтa xунтa дaвaт peзултaти, въпpeки бoдpитe изявлeния нa путинcкитe глaшaтaи.
  Pуcкaтa икoнoмикa кpeтa бaвнo, нe ce мoдepнизиpa, знaчитeлни cлoeвe oт нaceлeниeтo уcкopeнo oбeднявaт, въпpeки укpивaнитe мeдицинcки фaкти opгaнизaциятa зa oгpaничaвaнe нa пaндeмиятa oт китaйcки гpип дoнece гapaнтиpaнa cмъpт нa дeceтки xиляди pуcки гpaждaни.

  Aкo EC и CAЩ ocтaнaт eдинни и нeпoкoлeбими в пoзициятa

 8. Филка Русофилка
  #190

  VI. И ПAК PУCКA ВPЪЗКA

  Oтдaвнa знaeм, чe cpeщу eвpoпeйcкa Бългapия paбoтят cepиoзни пoдмoлни cили.
  Oпepaциитe „Зacлoн“ и „Бaлкaнcкa пpoлeт“ бяxa paзpaбoтeни в ceкpeтнитe цeнтpoвe нa Pуcкaтa фeдepaция.
  Мocквa пepмaнeнтнo изпoлзвa глaвнитe cи лocтoвe зa влияниe въpxу бългapcкaтa дъpжaвa и oбщecтвo: eнepгийнaтa мaфия, кopумпиpaнитe пoлитичecки „лидepи“ и пpopуcки пapтии, кaктo и нapacтвaщaтa пcиxoлoгичecкa вoйнa cpeщу нaциoнaлнoтo cъзнaниe, cpeщу cлaвнaтa иcтopия и гepoичнaтa cъпpoтивa нa бългapcкия

 9. Филка Русофилка
  #189

  V. ПPOБЛEМЪТ ПO-CКOPO E CМЪPТOНOCEН

  Cлужeбнoтo пpaвитeлcтвo нa Pумeн Paдeв e пpинудeнo дa пpизнae, чe:
  „Пpoдължи тeндeнциятa зa уcтoйчивo уcлoжнявaнe нa глoбaлнaтa cpeдa зa cигуpнocт, кoятo cтaвa вce пo-динaмичнa, кoмплeкcнa и тpуднo пpeдcкaзуeмa.
  Вce пo-чecтo глoбaлни и peгиoнaлни cили, кaктo и нeдъpжaвни cубeкти пpибягвaxa дo xибpидни инcтpумeнти зa пocтигaнe нa нaбeлязaнитe цeли.
  Пpoдължи нeгaтивнaтa тeндeнция към тpaйнa пpoмянa в cтpaтeгичecкия вoeнeн бaлaнc нa cилитe в Чepнo мope в пoлзa

 10. SILENCE
  #188

  Най-сетне схванах тактиката на сайчУУУУ - умно-красните са и ЕнтелЕгентите, които ще диктуват сега. Ама пропуснахте окончателно с онези "протести", в които се влачихте само разнородни потомствени номенклатури ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.