Радев настоява, че Ватиканът не е позволил да вземе духовници при папата

Папа Франциск и Румен Радев
Президентът Румен Радев отново заяви, че не е включил духовни лица в българската делегация за срещата с папа Франциск по искане на Ватикана. 
 
"С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания "в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“, посочват в прессъобщение от "Дондуков" 2. 
 
"Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни", посочват още от президентството. 
 
Преди ден Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний съобщи , че се е срещнал с папския нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо, който заявил, че "Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при римския папа".
 
Монсеньорът обяснил, че обикновено подготовката на делегацията се съгласува с нунциатурата, но тази година и това не е било направено.
 
Тази година за пръв път в делегацията не бяха включени дейци на Българската православна църква. По предварителна информация на Радио "Ватикана" в българската делегация е трябвало да участва и монсеньор Георги Йовчев, Софийско-Пловдивски католически епископ, но в крайна сметка той не е пътувал за Ватикана.
 
"Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит. Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ", заявиха още от президентството в сряда. 
 
В българската делегация при папа Франциск бяха включени вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков и съпругата на държавния глава Десислава Радева.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?