Радев назначи бивша колега на шефа на кабинета си за член на СЕМ

Продуцентът Ивелина Димитрова влиза в регулатора от президентската квота

Ивелина Димитрова

Президентът Румен Радев назначи бившата колега на шефа на кабинета си Ивелина Ганчева Димитрова за член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Това е първото назначение на Радев в полагащите му се квоти в регулаторите и бе очаквано отдавна.
 
Съобщението на прессекретариата на държавния глава първоначално не бе придружено с биография на новото назначение, каквато е обичайната практика. От друга страна, новоназначеният член на СЕМ не е особено популярно лице в медийните среди.
 
След известно забавяне от президентството уточниха, че Ивелина Димитрова е била продуцент на предаването по БНТ "Малки истории", което бе водено дълго време от днешния началник на кабинета на държавния глава Иво Христов.
 
Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента за срок от 6 години.
 
Още в началото на юни СЕМ прекрати мандата на Мария Стоянова като член на този орган, след като законовият ѝ шестгодишен мандат изтече.
 
Тя влезе в СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 г., като през 2016 г. бе избрана и за председател на СЕМ с мандат от една година.
 
По-късно от прессекретариата на държавния глава разпространиха пълната биография на Димитрова. Тя е магистър по право и магистър по социални дейности, политики и здравноосигурителни системи на Великотърновския университет “Св.св. “Кирил и Методий”.
 
Започва журналистическата си кариера като нещатен сътрудник в Българската национална телевизия през 1996 г. Последователно е репортер, сценарист, автор на документални филми, рубрики, телевизионни предавания със социална и обществена тематика, редактор, водещ.
 
През 2003 г. е назначена като продуцент в продуцентско направление “Общество” на БНТ, след като концепцията ѝ за социално предаване, посветено на хората в неравностойно положение е одобрена след редовна конкурсна сесия на медията. Едновременно с това работи като сценарист и редактор на здравните програми на БНТ, реализира социалнозначими обществени кампании, посветени на донорството и трансплантациите, проекти в областта на защитата правата на българските граждани.
 
Автор е на концепциите и продуцент на успешните ежедневни блокови формати, които съответстват на обществената функция на БНТ: “Денят отблизо”, “Здравето отблизо”, социалния документално-публицистичен формат “Малки истории”, уникалното за българския медиен ефир здравно риалити “Зелената линейка”.
 
Носител е на множество журналистически награди за предаванията и екипите, които създава през годините. Носител е на званието “Достоен българин” в категория “Медии“ за провеждане на кампанията на БНТ и Столична община “Училище без бариери” през 2007 г. и отново през 2014 г. за реализирането на обществения формат “Зелената линейка”, който е и инициатива за превенция на социално-значимите болести у нас.
Дългогодишен член на Съюза на българските журналисти и експерт в сферата на гражданското общество у нас, неправителствения сектор, българските институции, медийното законодателство.
 
Участвала е в първите работни групи към СЕМ по разработване на предложение за критерии за оценка на медийно съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.
 
Преминала е специализирано обучение за журналисти в Брюксел към Европейската комисия: “Дискриминационни практики в медиите и тяхното преодоляване”, “Двойна дискриминация над жени”, с партньорството на СИБ.
 
Владее английски и руски език.
 

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?