Радев назначи служебното правителство

Премиерът Огнян Герджиков ще работи с експерти с различен политически профил

След като преди ден назначи служебния премиер Огнян Герджиков, в сряда президентът Румен Радев издаде указ и за служебните министри.

Правителството, което ще трябва да организира предсрочните парламентарни избори, започва работа този петък, когато ще бъде разпуснат парламентът.

Почти всички служебни министри са тесни експерти с различен политически профил.

Международният секретар на БСП Деница Златева, която помагаше и в предизборната кампания на Радев и бе гласена за секретар на президента по европейска политика, ще бъде вицепремиер и министър по председателството на ЕС в служебното правителство.

Вицепремиер ще бъде и Малина Крумова, която ще отговаря за усвояването на еврофондовете. Тя оглавяваше оперативната програма "Околна среда" и подаде оставка заради замразени плащания през 2013 г. за нарушения в провеждането на обществените поръчки. Крумова е и бивш зам.-екоминистър в служебния кабинет на Марин Райков, а в момента е в екипа на вицепремиера Томислав Дончев.

Вицепремиер и министър на здравеопазването ще бъде Илко Семерджиев, чийто мандат в кабинета на Иван Костов се свързва с радикални промени в сектора, свързани с въвеждането на здравноосигурителния модел. Очакванията са Семерджиев да ревизира някои от решенията на предшественика си Петър Москов.

Семерджиев яростно критикуваше политиките му, а сега ще има възможност да "поправи" част от тях с промени в различни наредби.

Вицепремиер и военен министър ще е генералът от резерва Стефан Янев. Той е бил военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е оглавявал дирекциите "Отбранителна политика" и "Политика за сигурност и отбрана“.

Вътрешен министър ще бъде Пламен Узунов, който е бивш директор на полицията в Пловдив и е считан за близък до БСП и по-специално на шефа на местната организация на партията Георги Гергов. Той оглави пловдивската полиция по време на кабинета "Орешарски" през 2013 г. и остана на поста и след идването на правителството "Борисов 2".

Узунов обаче бе принуден да напусне МВР през август 2015 г. след писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в което се посочваха нередности при разследването на пътен инцидент - двама негови подчинени са прикрили шофьор, убил на пътя възрастен човек.

Впоследствие през 2015 г. Узунов стана свидетел на прокуратурата срещу депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който тогава бе сред най-изявените критици на главния прокурор Сотир Цацаров. Бившият полицейски шеф даде показания, според които Андреев му е ходатайствал пред него за назначението на свой близък. Цацаров пък използва тези твърдения, за да подаде сигнал срещу депутата в парламентарната антикорупционна и етична комисия, която с гласовете на БСП и ДПС прие решение, осъждащо опита на Андреев да кадрува в МВР.

Като се има предвид ключовата роля на МВР за разкриване и предотвратяване на нарушения по време на избори, Узунов ще бъде натоварен с огромна отговорност и очаквания.

Заместник-финансовият министър в оставка Кирил Ананиев ще отговаря за финансите в служебния кабинет. Той бе зам.-министър в няколко последователни правителства и от години изготвя държавния бюджет.

Социален министър ще е Гълъб Донев - зам.-министър по времето на Ивайло Калфин в социалното министерство до май миналата година. Донев е с дългогодишен стаж в социалните институции, бил е главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика, оглавявал е Главната инспекция по труда.

Служебен министър на регионалното развитие ще бъде Спас Попниколов, който е специалист по пътно строителство и идва от частния бизнес.

Бившият шеф на Селскостопанската академия Христо Бозуков поема Министерството на земеделието.

Министър на образованието и науката ще е проф. Николай Денков, който до април миналата година беше зам.-министър на образованието с ресор "Наука". Той напусна поради "съществени различия с приоритетите и стила на работа" на министър Меглена Кунева и след като тя извади от ресора му развитието на оперативната програма. Сега отново на него се пада да финализира конкурсите за научни центрове за 350 млн. лева по оперативната програма “Наука“.

Настоящият посланик в Берлин Ради Найденов ще е външен министър. Той беше началник на кабинета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. След това му е поверен ключовият пост на главен секретар на Министерството на външните работи в първия кабинет на ГЕРБ, когато външен министър бе Николай Младенов. Освен сериозен дипломатически опит, Ради Найденов има и опит в провеждането на избори зад граница.

Правосъден министър ще бъде следователят от Националната следствена служба Мария Павлова.

Бъдещият служебен енергиен министър Николай Павлов бе изпълнителен директор на държавната "Булгаргаз" в последната една година. Преди да поеме поста през февруари 2016 г. бе финансов директор на газовия снабдител, а преди това беше член на съвета на директорите на НЕК.

Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. Теодор Седларски ще бъде министър на икономиката.

Дългогодишният експерт в НКЖИ Христо Алексиев се очаква да бъде назначен за министър на транспорта. Той е експерт по управлението на еврофондовете.

Рашко Младенов, който има и административен опит като директор на различни театри в София и страната, а освен това е работил в българския културен център в Москва, ще е министър на културата. Младенов е сред хората с ясни позиции по театралната реформа.

За министър на екологията е назначена Ирина Костова, която е декан на Хидротехническия факултет в УАСГ. Тесен експерт е в областта на третирането на битови отпадъци и пречистване на водите.

Министър на туризма е Стела Балтова. Тя е е била зам.-председател на Държавната агенция по туризъм в правителството на Сергей Станишев, работила е и в Министерството на икономиката и енергетиката.

Спортен министър ще бъде Даниела Дашева. Тя е била зам.- ректор на Националната спортна академия (НСА) и води катедра "Теория и методика на спортната подготовка".

Снимка: БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?