Радев не е предлагал лично идеята за избори в два дни, но искал да я обсъди

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев отрече идеята за провеждането на избори в два дни да е негова и да я е лансирал, но решил да я обсъди в рамките на консултациите му за вота в епидемичната обстановка. 

Преди ден на среща с кметове Радев каза, че към него идват и предложения за избори в два дни, но в петък той се оплака, че му е приписано авторството на предложението. Държавният глава обясни, че искал да чуе мнението на кметовете, защото "тази отговорност би легнала на техите плещи". 

"И това не е моя идея, знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви огромни проблеми има, ако тръгнем на този вариант", каза Румен Радев на среща с членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Организирането на изборите доведе до поредната криза в отношенията между Радев и правителството. Първоначално президентът каза, че смята да насрочи вота за 28 март, а след това от екипа му уточниха, че датата може да бъде променена. Премиерът Бойко Борисов от своя страна настоя тя да бъде спазена и обвини Радев, че си "измива ръцете" с консултациите и иска да отложи изборите. 

Предпазни мерки 

Радев коментира в петък, че "ще бъде добър знак, ако хората в секциите знаят, че ще получат маска от определен клас, както е в различни държави, че ще има ясни инструкции дали да ги сменят, на колко време да проветряват, какви да бъдат помещенията - но трябва да се направи максималното". 

Той посочи, че и за хората, които ще идват да гласуват, ще бъде добър знак, да бъде предоставян комплект лични предпазни средства. Това ще покаже, че държавата има отношение към своите граждани и ще повиши доверието в изборния процес, но това е ваше решение, посочи Румен Радев.

Президентът отбеляза също предложения за по-голяма продължителност на изборния ден, както и въпроса за времеви коридори за възрастни хора, а също и за логистиката и транспорта. 

Ще бъдат ли доставени ли всички машини за изборите?

По време на срещата президентът попита какъв е срокът за доставка на машините, защото не е фиксиран като точна дата. 

"На три пъти ще има доставка. Фирмата, която спечели поръчката, изрично заяви, че машините ще бъдат доставен в срок. Включително като се има предвид първата възможна дата за изборите", каза зам.-председателя на ЦИК Таня Йосифова.

От ЦИК подчертаха, че все още няма подписан договор и ще могат да обявят детайли следващата седмица.

"В момента имаме предварителен договор. Предстои до края на днешния ден изпълнителят да представи всички документи, за да може те да бъдат прегледани, за да може следващата седмица да подпишем договор и той ще бъде публикуван", посочи Андреев.

Радев поиска в понеделник ЦИК да му предостави конкретните дати за доставка на всички машини.

От ЦИК призоваха президентът да насрочи изборите възможно най-рано, за да може комисията да започне официалната подготовка за вота. По закон държавният глава трябва да издаде указ за насрочване на изборите не по-късно от 60 дни преди деня на вота. Това значи, че той може да ги насрочи и по-рано.

Председателят на комисията Александър Андреев призова партиите да излъчат достатъчно резервни членове на избирателните комисии.

ЦИК: Няма как хората под карантина да гласуват, ако няма промени в закона

"Що се отнася до гласуването на избирателите, които са поставени под изолация, мнението ни е, че не може това да стане без изменение на Изборния кодекс в частта, в която, ако трябва да бъде допуснато с подвижни избирателни кутии. В момента това е предвидено само за онези избиратели, които са с трайни увреждания", каза Андреев по време на срещата.

До уточнението се стигна, след като по време на предишните срещи с Радев се чуха мнения, че няма нужда от законови промени и гласуването на карантинираните може да се уреди с тълкуване на ЦИК.

"Ние считаме, че не може това да стане чрез подход на разширено тълкуване на ИК, чрез някакви правила, които да могат да разширят тези правомощия", посочи Андреев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ вече обяви, че парламентът има готовност за законодателни промени. По информация на Mediapool обаче подготовката на текстовете не е започнала и се очаква това да стане следващата седмица.

Гласуване по пощата: Възможно ли е?

Андреев подчерта, че за евентуално въвеждане на гласуване по пощата изисква редица сериозни промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на активна регистрация, каквато в момента няма.

"Гласуването по пощата е приложимо за редица държави, но там има традиция за това нещо. Това ще изисква активното участие на избирателите, че те искат да гласуват, както и установяването на адреси, на които да могат да получат съответната документация. Изискват се и редица други задължения, които няма как да бъдат уредени извън текстовете на Изборния кодекс. Това би довело до необходимостта от изменение в Изборния кодекс", обясни Андреев.

Той подчерта, че ако има експериментално въвеждане на гласуване по пощата, тези гласове няма да се зачитат.

Обучението на комисиите

От ЦИК посочиха, че едно от предизвикателствата ще е обучението на членовете на секционните комисии, защото досега то винаги е включвало и личното им участие.

"Ние обмисляме да бъде изменено обучението, методическите указания да бъдат насочени към различните функции на отделните членове на СИК в процеса на изборите. По този начин те ще бъдат много по-достъпни, в по-четим формат, който да позволи комисията да разпределя правилно функциите, за да работи", каза Андреев.

Той подчерта, че ако епидемиологичната обстановка го позволява, ще има и обучения по места.

От комисията признаха, че не са обмисляли варианта за видеонаблюдение при броенето, но темата ще бъде обсъдена. Подчертаха обаче, че дори да има такова, това не отменя правото на наблюдателите да присъстват в стаята.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?