Радев не каза точно кога ще разпусне парламента – търси "рационално решение"

Радев не каза точно кога ще разпусне парламента – търси "рационално решение"

Президентът Румен Радев не каза кога точно ще разпусне Народното събрание и ще насрочи предсрочните парламентарни избори, но даде да се разбере, че това няма да стане преди депутатите да приемат актуализацията на бюджета и други важни законопроекти.

Това означава, че той най-вероятно няма да разпусне парламента веднага, след като БСП му върне на 7 септември неизпълнен и последния мандат за кабинет, и изборите все пак ще са 2 в 1 – президентски и парламентарни. Депутатите вече насрочиха президентския вот за 14 ноември, а евентуалният балотаж ще е на 21 ноември.

В четвъртък БСП обяви, че ще върне мандата на държавния глава на 7 септември, но точно на тази дата изтича срокът за предложения между двете четения в актуализацията на националния бюджет и няма как той да бъде приет в същия ден. В тази ситуация Радев има избор – дали да разпусне парламента веднага и да размине датите на изборите, или да изчака за приемането на актуализацията. Изглежда е избрал второто.

Конституцията дава право на държавния глава да забави разпускането на парламента, но ако това се случи, датата на парламентарните избори най-вероятно ще съвпадне с тази на президентските, а Румен Радев вече изрази резерви към такъв вариант.

"На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата. На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализацията на бюджета. Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, бизнеса без пари. Затова всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа. Има и важни проектозакони, които предстои да бъдат гласувани", каза Радев.

Той повтори тезата си, че не е в духа на конституцията президентските и парламентарните избори да са заедно, но уточни, че ще търси "рационално решение" по въпроса:

"Аз неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Разбира се, този вариант не е в интерес на президентската институция. Но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и най-вече на време. Ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена".

По думите му темата за нов служебен кабинет в момента не е на дневен ред. "Има още време до разпускането на парламента и това служебно правителство има да свърши още работа. С него искам да покажа, че е възможен нов модел. Този модел се показа успешен", каза Румен Радев, който даде брифинг след откриването на военномедицински симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия.

"Няма причина да коментирам хипотезата за партия на Василев и Петков"

Президентът отказа да коментира дали би подкрепил евентуален бъдещ политически проект около служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

"Твърде много се говори за тази хипотеза, няма причина да я коментирам, преди тя да стане", каза той. На припомняне, че назначеният от него за премиер Стефан Янев вече е изразил подкрепа за бъдещ проект на Петков, президентът отговори: "Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко сред гражданите". По-рано тази седмица Янев заяви подкрепата си за евентуална формация на двамата служебни министри. След това БСП поиска Румен Радев ясно да каже дали това означава, че подкрепя подобен проект.

Той посочи, че Народното събрание е отказало да вземе каквото и да е отношение по Плана за възстановяване и устойчивост, което не е добър сигнал към българските граждани.

Политическите реакции 

Очаквано бившите управляващи от ГЕРБ обявиха, че е "абсолютно недопустимо за пореден път намесването на Румен Радев в процедурите, които следва българският парламент".

"Неговите заявки, че трябва да се приемат някакви други законодателни инициативи смятам, че са напълно неоснователни. Радев може да бави разпускането на парламента с Указ в някакъв разумен срок, в рамките на няколко дни", каза Десислава Атанасова.

Тя призова Радев да разпусне парламента веднага, след като актуализацията на бюджета бъде приета.

Атанасова каза, че те са заявили позицията си, че изборите трябва да бъдат 2 в 1, защото да карат избирателите да ходят до секциите три поредни недели ще е изключително изтощително за тях, а и не се знае как ще се развие пандемичната ситуация.

"Нужно е още малко време на този парламент да се справи с актуализацията на бюджета, защото това е може би най-важното нещо на този 46-и парламент, и да видим какво ще прецени президентът",каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Той подчерта, че по отношение на датата на изборите оттук нататък всичко е в ръцете на Румен Радев, но все пак е логично е изборите да се проведат "2 в 1", за да се спестят пари на българския данъкоплатец. "Защото в противен случай, от една страна, ще разкарваме хората в три евентуално поредни седмици на избори, от друга страна, тези избори ще бъдат двойно по-скъпи", посочи Балабанов.

Той добави, че според него парламентарните избори трябва да са заедно с първия тур на президентските и допусна, че може да има избран президент още на първия тур.

"След като не се намери мандатоносител с характер, който не на думи, а на дела да прояви грижа и отговорност към хората, и да задържи мандата до след приемането на актуализацията на бюджета и на важни закони, свързани със съдебната власт, се налага президентът да прояви тази отговорност, тази грижа към хората и тази смелост. След като БСП не прояви смелост и грижа за върховенството на правото и не дава възможност с връщането на мандата да се приемат законите, които започват реформата в съдебната система, това трябва да направи българският президент, това ще даде възможност и планът за възстановяване и устойчивост да получи санкция от парламента и да отиде в Брюксел", каза Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме".

ДПС също не приема условията на президента Румен Радев. "Той може да поставя всякакви условия, а Народното събрание има правото си да решава, но когато един акт е в правомощията на Министерския съвет, няма смисъл да се иска решението на Народното събрание", каза пред БНР депутатът от Движението Хасан Адемов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?