Радев не вижда заговор срещу себе си в руското разследване

"Здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите“

Радев не вижда заговор срещу себе си в руското разследване

"Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес". Така президентът Румен Радев коментира разследването на прокуратурата и ДАНС за шпионска дейност около сдружение "Русофили".

На въпрос дали съзира заговор, в който би могъл да се окаже потенциална жертва, президентът отговори, че тази теза е абсурдна и нелепа.

"Тази теза е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже не може да я коментира. Аз съм избран от 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора", допълни Радев.

"Според мен здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите", смята той.

Малко по-рано прокуратурата съобщи, че председателят на движението Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия. Руският генерал Леонид Решетников, който бе замесен и в кандидат-президентската кампания на Радев, пък е с десегодишна забрана да влиза в България.

В хода на разследването бе разпитван и социологът Живко Георгиев , който е част от Стратегическия съвет на държавния глава.

Живко Георгиев е автор на социологическо проучване за профила на бъдещия кандидат-президент на БСП, поръчано от института на Решетников през 2016 година. Малко след него БСП обяви кандидатурата на Радев.

"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че българските институции са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарии", посочи Радев.

Президентът определи като важен ресорът "Иновации и младеж", който се предвижда България да получи в новосформираната Европейска комисия.

"Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат и колко ще разпределяме. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена и това е залегнало във всички стратегически европейски документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа", каза президентът.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?