Радев: Не вярвам на прокуратурата и затова не бързам с Пламен Узунов

Президентът отново призова за независима експертиза на записите с гласа на Борисов

Иван Гешев и Румен Радев

Президентът Румен Радев не бърза да отстранява секретаря си по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, защото не вярва на безпристрастността на прокуратурата.

"Но какво виждате аз не бързам със своите действия по отношение на г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. И точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът", каза президентът.

Засега прокуратурата не е повдигнала обвинение срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, но разпространи серия от чатове между него и бизнесмена Пламен Бобоков.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев, каза, че са разпитани още двама съветници на държавния глава, но не уточни имената им и разследванията,

Радев също отказа да каже имената им, което според него било работа на държавното обвинение. 

Трябва независима експертиза на записите с гласа на Борисов

Радев отново призова за независима експертиза на записите със силно наподобяващия глас на премиера Бойко Борисов.

"Трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Тъй като в един от записите името на главния прокурор се споменава като "възторжен фен на премиера", каза Радев.

"Но записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, това показва и в лицето на Европа кой и как управлява. Аз се надявам лично в приоритетите на управленските политики на премиера да не са интригите", каза президентът.

Нови записи на разговори, в които се чува глас, силно наподобяващ на премиера Бойко Борисов бяха разпространени в събота. По традиция файловете бяха изпратени анонимно до медиите през специализирания сайт Guerrillamail.com. За единия се твърди, че е запис на разговор с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев. В записа "Борисов" го нарича "Валентин Василич" и се оплаква, че "Корнела и Радев"" навсякъде разказвали, че Василич им е основният гръб и това не му било приятно.

Споделяне

Още по темата

Още от България