Радев: Никога не съм снемал подкрепата си от Корнелия Нинова

Още е рано да каже за втори мандат, а предложенията си за конституционни промени ще внесе след изборите

Корнелия Нинова и Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа (Корнелия) Нинова и продължавам да я подкрепям в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция, коментира президентът Румен Радев във връзка със смяната на началника на кабинета му Калоян Методиев.

Той бе освободен от поста, след като посети тържество на Боровец, където Корнелия Нинова празнуваше победата си на избора на лидер на БСП.

На въпрос дали са имали различия с Методиев по конституционните промени, Радев посочи, че няма как да има различия и всеки един в президентството спомага за реализацията на неговата политика.

Радев посочи, че без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява. По думите му "неговите критики са към тези, които управляват и когато управляват неефективно и разпиляват ресурсите не в интерес на народа, винаги ще критикува". 

Когато БСП вземе властта, той ще критикува там където вижда, че нещата не се вършат какво трябва, допълни Радев.

Попитан дали е започнал да симпатизира на опозицията в БСП Румен Радев каза, че не се меси в делата на никоя партия, но и не допуска никой да се меси в неговите дела.

Президентът Радев каза, че вече е коментирал освобождаването на Методиев и няма какво повече да каже. 

"Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да си позволим точно в този момент да го разпиляваме с каквито и да е кадрови въпроси", каза той.

Радев съобщи, че в момента не вижда основание да внася своите предложения за промяна в конституцията, тъй като сме стигнали друг етап на обществено развитие поради протестите и пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. 

Радев уточни, че ще внесе предложенията си, когато българският парламент придобие отново легитимност - след избори и може адекватно да разгледа промени в конституцията.

Румен Радев коментира, че най-голямата партия, с най-голям финансов, човешки и административен ресурс е внесла предложение за конституция - "недоносче, подигравка към правото в България" и допълни, че той е избрал другият подход. 

Радев обясни, че неговият път са първо разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, с неправителствени организации и граждани за това как вижда обществото необходимостта от тези промени, с експерти и с всички институции. 

На следващия етап са били планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внася да може да мине през парламента.

Попитан дали ще се кандидатира за втори мандат,Румен Радев каза, че

има много време и всеки ден е важен. 

Президентът заяви, че България вече е в криза - политическа, социална, икономическа, здравна, но най-голямата криза е управленската. 

Тази управленска криза на едно управление ,което е изчерпано откъм доверие и капацитет, което ежедневно ни тласка към безпътицата, управление благодарение, на което България пропада и става негативен герой в световното медийно пространство и губи легитимност във всички международни институции, на това трябва да се сложи по-скоро край, каза Радев. 

Президентът заяви, че "краят" е с незабавни, честни, прозрачни избори, дебат за почтеност в политиката и за нов обществен договор, който не само да върне доверието в хората, но да изгради ясни механизми за прозрачно, отчетно и отговорно управление.

На въпрос за отхвърлянето на ветата му от депутатитеРумен Радев коментира, че това показва липсата на диалог, но не от негова страна, а от парламента. 

Президентът посочи, че внася достатъчно ясни, подробни, аргументирани мотиви за вето, а от парламентарната трибуна се заявява, че те даже няма да се разглеждат, а ще се отхвърли ветото.

Споделяне

Още по темата

Още от България