Радев обясни как се купуват самолети, ако искаме да сме нормална държава

МО: На този етап няма как да повлияем на конкурса

Румен Радев, сн. архив

Добрите световни практики изискват, след като се поискат оферти за нови изтребители, да бъдат прекратени каквито и да било срещи, посещения и договорки, Това коментира президентът Румен Радев по повод визитата на делегация от военното министерство в САЩ.

Той посочи, че посещението не е било съгласувано с него. "Това си е решение на МО", каза Радев и лаконично препрати всички въпроси към министерството.

"В държавите, в които има равнопоставеност, обективност и конкурентност, в момента, в който се изпрати така нареченото RFP (запитване за даване на оферти/ Request for Proposal – бел.ред) спират каквито и да е срещи, посещения и договорки. Единствената възможна среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснение и получават еднакъв по обем и съдържание отговор. Ако искаме да бъдем държава, в която да има равнопоставеност, обективност и конкурентност, трябва да се придържаме към тези световни практики", коментира Радев.

Делегацията на МО в САЩ ще е начело със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който е ангажиран и с проекта за нов изтребител. Това даде основание на главния секретар в администрацията на президента Димитър Стоянов да заподозре, че МО предопределя сделката за новите изтребители.

Военното министерство вече поиска оферти за нов тип изтребители и очаква да ги получи до 1 октомври. 

Радев бе по-обран от Стоянов, но показа, че и той не приема визитата в САЩ.

МО: Няма как да повлияем на конкурса

Запрянов от своя страна коментира в четвъртък, че "българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на конкурса и на държавите, които участват в него".

"Ако има такива въпроси, трябва да успокоим хората, които ги задават, че на този етап няма как да повлияем на крайната оценка, защото тя зависи от това, което ще ни напишат на 1 октомври", посочи Запрянов.

Той обясни, че поканата за посещението в САЩ е за военнотехнически консултации и че ако има такива покани и от други държави те също ще бъдат уважени.

"Ние държим на пълна прозрачност между всички участници, работим с правителствата и трябва да бъдем достатъчно открити и прозрачни", допълни зам.-министърът.

Той каза, че за съжаление сроковете за изготвяне на тези оферти са малки - три месеца, и подобни военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори по-бързо да подготвят отговорите си.

Запрянов допълни, че ако имаме непълни оферти, ще загубим време след това да ги доуточняваме.

Пояснявайки точно какво искаме, се надяваме на 1 октомври да имаме достатъчно пълни оферти, за да спестим време, отбеляза той.

По повод коментарите около посещението Запрянов каза, че би могло да има такива въпроси, ако такива консултации се водят, след като сме получили офертите и след като имаме предложенията на всички държави.

Той уточни, че в делегацията на МО, освен самият него, ще има и двама авиационни експерти, включително и ръководителят на проекта. Ще пътуват и специалисти по финансовите въпроси и по международно договаряне и по международно правните въпроси.

Няма как да има нещо непрозрачно, защото този договор ще трябва да мине след това през правителството и през парламента, посочи Запрянов.

Военната ни авиация не е съвместима с НАТО и не е безопасна

Освен визитата в САЩ президентът коментира, че рисковите фактори пред Военновъздушните сили продължават да стоят.

"Недостатъчно изправна техника, недостатъчни ресурси за подготовка. Оттам и малко количество летателни часове, което завишава риска от произшествия до неприемливо високи нива. Въпросът не е само да се лети. Трябва да имаме технологии, които да ни предоставят да имаме съвместимост с нашите съюзници и да изпълняваме безопасно задачите. Такива технологии липсват на голяма част от авиационната техника", каза Радев, който участва в отбелязването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация в авиобаза "Враждебна".

Президентът Румен Радев и Димитър Стоянов участваха в подготовката на проекта в качеството си на ръководители във ВВС. Миналата година обаче парламентът върна стария проект за доработване с мотива, че в него по формални причини се изключва офертата на Португалия и САЩ за втора ръка F-16 заради това, че не се предлагала опция за разсрочено плащане.

Тогава изборът бе да бъдат закупени нови машини "Грипен", който бе защитен и от държавния глава.

Сега проектът на стойност над 1.8 млрд. лева с ДДС е във финалната си фаза, като военният министър Красимир Каракачанов обяви амбиция да го подпише до края на годината.

В проекта за изтребителите основната трудност ще бъде да се избира между нови и стари машини.

Основните конкуренти ще бъдат шведските нови изтребители "Gripen" и втора ръка F – 16 от Израел или от Португалия и САЩ.

МО поиска оферти и за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, втора ръка F/A–18E/F Super Hornet, нови или употребявани Dassault Rafale (Франция), нови или втора ръка Eurofighter, но те едва ли ще бъдат по възможностите на България.

Още по време на парламентарната проверка експерти предупреждаваха, че в проекта се предлага избор между нови и употребявани самолети, който е много труден.

Какъвто и алгоритъм да използват българските Военновъздушни сили, при всички положения ще има аргументи "за" и "против" направения избор, като не се изключва дебатът да проточи проекта отново. 

Споделяне

Още по темата

Още от България