Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радев обяви избора на F-16 за триумф на лобизма

Цветанов смята, че предложението е експертно и стратегическо

70 коментара
Румен Радев, сн. БГНЕС

Предложението да бъде избрана американската оферта за доставка на изтребители F-16 беше определено от президента Румен Радев като "триумф на лобизма".

Според държавния глава това е финалът на автокрацията за тази година. "Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности", каза Радев в интервю за предаването "Годината“ по Дарик радио в събота..

"За това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници. Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, коментира държавният глава.

Цветанов обяви избора за експертен

По-рано през деня обаче зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че предпочитанието на министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за закупуването на американските изтребители F-16 е експертно.

С мнението на президента не се съгласи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, а от "Локхийд Мартин" приветстваха доклада за избор на нов боен самолет за българската армия. Производителят на "Грипен" - шведската СААБ, изрази разочарованието си и каза,че не приема българските резерви към нейните изтребители.

"Изборът за F-16 е най-добър от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем страните-членки на НАТО, които са наши съседи – Гърция, Румъния, Турция са с F-16”, аргументира избора на министрествата Цветанов.Той даде за пример, че Чехия и Унгария също са предпочели Ф-16 пред шведските "Грипен”.
"За тях президентът Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев да избере "Грипен” и да елиминира всички останали”, коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Според Румен Радев обаче изборът е направен на тъмно

 "Казаното от комисията за "Грипен“-ите е безпомощност и спекулация с липсата на информираност на хората. Не искам да навлизам в подробности. Но има оборудване и въоръжение, което се доставя само от САЩ, и то изобщо не струва толкова скъпо съизмеримо с цената на целия пакет. Вече решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес, за да се купи най-вероятно някаква легитимация, аз нямам друго обяснение. Освен това, това, което се обявява като резултат от този конкурс, е предизвикателство за всеки интелигентен човек. Какво означава сега ще изберем, а после ще разберем условията? Ние се поставяме в едно абсурдно положение. Ама такъв бил законът на САЩ – нали някои хора са непрекъснато там, къде спаха и не проучиха закона, ако наистина е така“, попита Радев.

"Сега започват преговори извън тези рамки без санкция на парламента. Изобщо това компроментира целият конкурс – няма никаква прозрачност, обективност и конкурентност. Доскоро същите хора блокираха целият процес за модернизация на българската с мотива, че няма пари за пенсии. Сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите. Може би моята гледна точка е различна от на тези, които взимат решения в момента – може би за тях тази сделка не е цел, а средство да постигнат някакви други свои цели. Не знам какви, трябва да питате тях", каза още Радев.

F-16 щели да излязат постфактум скъпи

"Министър-председателят казва, че някакви летци някога някъде са му казали, че F-16 e най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна междуведомствена комисия, защо е целият този фарс? Това е вече някаква досадна подробност. И няма да бъде за 1.5 млрд. лв. (поръчката), ще бъде много повече“, заяви Радев.

Според него офертата за F-16 е най-скъпият вариант  и няма да се достави след 2 години, а най-рано след 6. "В това време ще трябва да се строи тежка инфраструктура, защото единият самолет изисква много сериозно вложение в инфраструктурата. За този дълъг период, в който ще дойдат самолетите, трябва да се влага много и в Миг-29. Да не говорим и за цената на експлоатацията - тя е поне два пъти от цената на придобиване. Трябва да мислим и за още самолети. Така че това ще се насложи и то в близките години като едни много сериозни разходи, а за тях нямаме разчети. Тоест, правителството се хвърля да прави нещо, без да е ясно дали ще останат средства, за да могат летците ни да летят. Увеличава се и рискът от катастрофи“, заяви Радев.

Той обяви, че неговата цел като върховен главнокомандващ е българската армия да има способности.

"Локхийд Мартин" ще търсят по-евтина експлоатация

От "Локхийд Мартин" обаче в изявлението си по-късно се ангажираха да работят с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители.

Радев разкритикува правителството, че "те разполагат напълно с нашите пари, те правят с тях абсолютно каквото си искат и без да ни дават никаква информация за условия на решения, без отчетност, без прозрачност и без да носят каквато и да била отговорност", но допълни, че "ние сами ги оставихме да излязат от всякакви нормални демократични марки.

"Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт. Да, Ф-16 е прекрасен самолет. Но ще могат ли да го придобият на разумни цени и да го поддържаме. Защото колкото и да се стремят да увековечат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че когато този самолет ще започне да се експлоатира, те ще бъдат на власт и ще носят тази отговорност“, заяви Радев.

Според държавния глава този стил на управление излиза извън всякакъв контрол.

"Представете си например, че някакъв строителен бос някъде шушне на министър-председателя, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата и при най-изгодни условия. И както са кандидатствали 10 фирми, накрая по документи остава само една“, каза държавният глава. На въпрос кой шушне на министър-председателя за самолетите, Радев коментира, че не може да отговори на този въпрос. "Защо беше целият този цирк? Не се прави така“, каза още той.

2018 - годината на автокрацията

"Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна", коментира други обществено значими теми Радев. По думите му така са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

Европредседателско алиби

Той обвини правителството, че е превърнало в мощен пиар рутинната ротационна процедура но европредседателството, което за първи път тази година бе дадено на България.

Според него кабинетът е използвал европредседателството като "алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите".

"В същото време редица медии градяха ореол на управляващите като спасители на Западните Балкани и като незаобиколим политически фактор от световен мащаб. И в същото време протестите на хората за ниски доходи, за лоши условия на труд, срещу корупцията бяха представени като антиевропейски прояви. Затова и след края на европредседателството призовах управляващите да се върнат по-бързо към нерадостната българска действителност и да чуят гласовете на хората. Да, успехи има, но да продължиш се хвалиш непрекъснато с тези успехи при положение, че хората се чудят как да си платят сметките, не е почтено“, смята Радев.

Прекомерно напомпване на очакванията на Западните Балкани

Иначе той потвърди приоритета за Западните Балкани, но смята също така, че  "едно прекомерно напомпване на очакванията, че едва ли не ще решим за 6 месеца проблеми, трупани с векове, доведоха до разочарования".

По думите му правителството толкова се е било вторачило в Западните Балкани, че спряло да вижда какво се случва по на запад от Западните Балкани. "Изтървахме важни европейски процеси като катастрофата с нашите превозвачи, които зрееха през това време“, заяви Радев и посочи, че европейската интеграция на Западните Балкани не трябва да става за сметка на българският национален интерес, история и идентичност.

"Бързането на управляващите да подпишат договора за добросъседство с Македония без да говорят с Гърция и без вътрешен консенсус, на практика беше за слава. За основата на този договор се използва декларацията от 1999 г. между Иван Костов и Любчо Георгиевски, а за тези 20 години имаме динамика на процесите на Балканите, имаме два нови фактора – членството в НАТО и в ЕС“, обясни Радев. Той обясни, че като президент на България не е съгласен с името "Северна Македония“ и посочи, че ако България беше имала по-сериозна позиция, сега български премиер щеше да бъде номиниран заедно със Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

70 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Bлaдo
  #70

  радеф ги плещи тия бляеници, защото мозъкът му задълго е оставал без кислород ;-) (за времето си миг29 имаше доста висок таван на полета, но не и допълнително кислород)...

 2. Александър Павлов
  #69

  Истината е само една и тя е очевадна ! Не са нужни нито Президентство /без значение е кой е в него/ нито самолети . Това Президентство е пристанище за наши хора и източване на народна пара !А вместо милиарди за тия самолетчета да ги бяха дали за обувки и сухоземна военна техника на армията !Ама пусти комисионни...

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #68
 4. Българофил
  #67

  Днес, 23,12.2018 г. най големият български политик и държавник за последните 75 г. - Иван Костов -навършва 69 г. На него най много дължим това, че сме членове на НЕТО и ЕС ! Да го поздравим и да изпием по чаша вино за негово здраве!

 5. ТПНаров
  #66

  Радев загуби с лобирането за Грипен и сега приказва злобно! Това е недопустимо от български държавен глава да се държи като шведски крал!

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #65
 7. В и К
  #64

  Аз бих попитал кемрейлса, за коя от алтернативните оферти не е имало лобиране?

 8. [email protected]
  #63

  др.Явор Комуниста,яко на барикадата в защита на др.РадеФ!

 9. Коментарът е изтрит в 15:04 на 23 декември 2018 от автора.
  #62
 10. перо
  #61

  Едно време така си обявявахме комунистически съревнования...хубавото научено трудно се забравя...и като прибавиш и носталгията по(минало незабравимо).

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.