Радев очаква и парламентът да проверява оградата по границата с Турция

Радев очаква и парламентът да проверява оградата по границата с Турция

След като преди три дни президентът Румен Радев обяви, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един", във вторник той каза, че тепърва предстои "да се оценят всички факти" и не отговори на въпроса дали ще сезира прокуратурата.

"Това е ангажимент на експерти и ще им бъде дадена възможност те да оценят всички факти около оградата, така че, да няма съмнение как са похарчени нашите пари. По казуса също и парламентът може да помогне", заяви Радев.

Единствената възможност парламентът да провери строителството на оградата е да формира анкетна комисия. Подобно искане имаше от опозицията още в миналия парламент, а БСП обяви като предизборен приоритет разследването на охраната на границата.

"Президентът не е институция, която извършва проверки, но инициирам събиране на информация и ще обсъдим по какъв начин и в какъв формат, тази информация ще бъде проверена надлежно", каза още Радев.

Той уточни това, след като преди ден представители на "Обединените патриоти" го цитираха да казва, че е възложил проверки около оградата. Държавният глава обаче няма правомощия да възлага такива проверки, тъй че днешните му обяснения звучат по-скоро като опит за измъкване от скандала, започнал с гръмкото му "разкритие"за злоупотреби със строителството на оградата.

То бе опровергано само няколко часа по-късно от бившия зам.-вътрешен министър във втория кабинет на ГЕРБ Филип Гунев, който обясни, че държавата е платила за построяването и на двуредова и на едноредова ограда по границата с Турция и че каквото е платено, това е и построено..

В събота премиерът Бойко Борисов също отхвърли твърдението на Радев, като коментира, че "е платено толкова, колкото е изградено". А в понеделник, по темата се отчетоха и "Обединените патриоти", които заявиха, че няма никакви факти и доказателства за злоупотреби около оградата.

Изграждането на защитна ограда по границата с Турция стартира при кабинета "Орешарски" и продължи при правителството "Борисов 2", когато започна строежа на двуредова ограда и цената на съоръжението набъбна значително, като в момента гони 200 млн. лева.

По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

Споделяне

Още по темата

Още от България