Радев очаква солидарност от ЕС в напрежението с Турция

Снимка: Архив

Президентът Румен Радев е запознал ппредседателя на Европейския съвет Доналд Туск с подготовката на страната ни за произвеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Турция заради намесата ѝ в изборния процес и вътрешните работи на страната ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В телефонен разговор двамата са обсъдили и случая с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод на инцидента, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 година.

Държавният глава е изразил категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС.

Очаква се в началото на април Доналд Туск да посети България и да се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС.

Туск е изразил пред Румен Радев подкрепата си за изпратеното от българския държавен глава писмо, в което призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.

Радев е благодарил на Туск и за подкрепата му Кохезионната политика да бъде включена в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25 март.

В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10 март, която се състоя в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя Кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на ЕС чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията, се отбелязва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България