Радев осъди политиците, които заклеймяват, но и легитимират "медии" с уродлив подход

Радев осъди политиците, които заклеймяват, но и легитимират "медии" с уродлив подход

Президентът Румен Радев излезе с позиция за замърсената медийна среда в България и осъди превръщането на медии в инструмент за саморазправа.

"Превръщането на определени медии в инструмент за политическа саморазправа създава заплаха не само за свободната журналистика, но и за гражданското общество", заявява Румeн Рaдeв във връзкa c oтпрaвeни рeдицa зaпитвaния oт грaждaни и прeдcтaвитeли нa мeдиитe зa oтнoшeниeтo нa прeзидeнтcкaтa инcтитуция към вулгaрнитe публикaции и дeйнocттa нa "ИA ПИК", cъoбщихa в понеделник oт Прecceкрeтaриaтa нa държaвния глaвa.

"Президентската институция нееднократно е поставяла въпроса за замърсената медийна среда в България и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика", посочва държавният глава.

"Двулична в този контекст е позицията на политици и партии, които публично осъдиха този уродлив подход, но същевременно легитимират "медиите", които го прилагат, с подкрепа, участие и близки лични отношения. Надяваме се това да е началото на дебат, който да доведе до оздравителен процес в българската журналистика", завършва позицията си президентът по повод публикуването на лични снимки на приятелката на кандидат-кмета на "Демократична България".

Той не уточнява кои политици визира, но явно става дума за управляващите. Премиерът Бойко Борисов бе от първите, които заклеймиха публикуването на лични снимки на приятелката на кандидата за столичен кмет Борислав Игнатов и настояха за намеса на компетентните органи. През годините обаче Борисов с охота е участвал в събития на сайта "Пик", който се ползва и с благоразположението на главния прокурор Сотир Цацаров.

Този сайт и сродни на него да третирани от правителството и останалите публични институции като първостепенни медийни източници, ако се съди предоставяната им официална и неофициална информация. Там често се изявяват политици от ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и от БСП.

Миналата седмица премиерът Борисов Борисов се дистанцира от проправителсдтвени медии, които преследват пред дома ѝ и на всякакви други места кандидат-кмета Мая Манолова. Той се обърна конкретно към "Пик" с думите: "Не го правете така, че да изглежда все едно аз съм поръчал подобно нещо. Много добре знаете, че не е така".

Преди три дни редица български медии и журналисти настояха в позиция да се постави ясна граница между медии като сайта "Пик", който публикува въпросните снимки, и професионалната и етична журналистика.

"Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни "медии" като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори", се заявява в позицията, озаглавена "Днес е денят".

В понеделник Българската асоциация на пиар агенциите и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО ) също осъдиха скандално публикуване на лични снимки и настояха за намеса на компетентните органи.

С позиция по казуса също така излязоха БНР, БНТ и Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори.

Споделяне

Още по темата

Още от България