Радев: От съюз на принципи и ценности ЕС се трансформира в съюз на сметки и пазарлък

Радев: От съюз на принципи и ценности ЕС се трансформира в съюз на сметки и пазарлък

"Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък", коментира президентът Румен Радев в Брюксел.

Той ще представи България на срещата на лидерите на ЕС, която започва в четвъртък вечерта и продължава в петък.

"От тази седмица Европа няма да бъде същата. Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и да се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия", посочи държавният глава.

В сряда правителството гласува официалната българска позиция, която Радев ще представи на срещата. България се противопостави на сценария "Европа на много скорости" и настоява за запазване и задълбочаване на единството в Европейския съюз.

"Дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва. Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия - ще приключи през декември, когато ще има някакво решение, което всички очакваме. Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани", посочи Радев.

Развитието на Европа на различни скорости е един от петте сценария за бъдещето на ЕС след Брекзит, които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи за обсъждане миналата седмица. Лидерите на четирите най-големи европейски сили – Германия, Франция, Испания и Италия, се обединиха около концепция за "Европа на много скорости", при която страните членки на общността ще се стремят към по-силна интеграция, но всяка ще избира своето темпо.

Останалите опции, описани в Бялата книга, са: запазване на сегашното положение; запазването само на единния пазар без свободите на движение да бъдат изцяло защитени; ЕС да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно; и пълната федерализация (уеднаквяване).

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?