Радев оцени подкрепата на САЩ по закона "Магнитски"

"Обществото ни доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията"

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на САЩ Джо Байдън, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн в четвъртък и петък, участват държавни и правителствени ръководители от цял свят, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции. 

Президентът Радев е откроил предизвикателствата, които страната ни срещна след началото на прехода към изграждане на демократично общество преди 32 години.

"Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция", е посочил Румен Радев.

Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години държавният глава е определил именно като проявления на прехода, които създават и предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление.

Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите, е посочил президентът.

Румен Радев е приветствал активния обществен дебат, в който борбата с корупцията е определена като основен приоритет, както и за укрепване на независимостта на съдебната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и качествен законодателен процес.

Държавният глава е заявил, че отделните страни трудно могат да постигнат успех в борбата си за демокрация, ако разчитат единствено на собствените си възможности и е откроил основополагащите ценности и моралната насока за развитие на обществата, съдържащи се в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и достъпа на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и международни партньори.

Корупцията вреди както на страните, които са пряко ограбвани, така и на тези, които осигуряват убежище за придобитото по престъпен начин, е подчертал Румен Радев и е призовал за още по-активни общи действия в международен план за борба с корупцията.

Държавният глава е откроил като пример подкрепата за българските граждани, изразена с резолюцията на Европейския парламент от м. г. по отношение на върховенството на закона в България, санкциите, наложени от администрацията на САЩ по закона "Магнитски", както и доверието, което демократичната общност у нас възлага на професионализма на Европейската прокуратура при разследването на корупцията и измамите с европейски средства.

Президентът Радев е посочил също, че по своя демократичен път България няма да пести усилия за ефективно преследване на корупцията, изграждане на отговорна администрация, гарантиране на медийната свобода и укрепване на доверието на гражданите в институциите.

"Никое постижение в сферата на върховенството на закона не бива да се приема за даденост", е заявил още в обръщението си на Срещата на върха за демокрацията президентът Румен Радев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?