Радев пак напомни на прокуратурата да погледне и към правителството

"Голямата заплаха е да не допуснем парализа на икономиката", предупреди президентът

Румен Радев, сн. архив

Президентът Румен Радев за пореден път призова прокуратурата да започне да разследва и изпълнителната власт.

"Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Не трябва да забравяме, че резултати може да имаме, когато изкореняваме и бедността. Това означава, че трябва да се води борба с корупцията там, където има течове, където е нейната хранителна среда. Това е изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание", каза държавният глава пред журналсити.

Той отказа да коментира решението на Конституционния съд, който допусна за разглеждане делото по питането на главния прокурор Иван Гешев за границите на президентския имунитет и дефиницията на "държавна измяна“.  

"Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Там са" компетентните хора, които решават", посочи Радев. 

"Голямата заплаха е да не допуснем парализа на икономиката"

Радев коментира, че справянето с коронавируса изисква обединяване на всички институции и обществото.

"Най-голямата опасност е да се подадем на паниката и страха. Голямата заплаха е да не допуснем парализа на икономиката", каза той.

По думите му правителството трябва да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспорт, туризъм, култура и спорт.

"Трябва да слушаме експертите и да следваме указанията", добави той.

Радев поиска спешни мерки за стягане на бойната авиация

Във вторник Радев посети авиобазата "Граф Игнатиево" в рамките на програмата му за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия.

"Това е голяма натоварване на хората, тъй като проблемите са сериозни и искат неотложни политически мерки. Въпреки че имаме политическа воля и се инвестират сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това рефлектира върху безопасността на полетите", каза Радев.

"Очаквам по-енергични мерки от Министерството на отбраната, така че да се създават необходимите условия за нормална летателна дейност", добави той.

Заради недостатъчната техника българските пилоти годишно прекарват в пъти по-малко часове във въздуха от колегите им в НАТО. 

Споделяне

Още по темата

Още от България