Радев подкрепи Борисов за позицията му по случая "Скрипал"

Разкритикува обаче премиера, че във Варна изложил турските претенции към България

Румен Радев

Ако българското правителство реши да гони руски дипломати от страната, решението трябва да е мотивирано. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в сряда и подкрепи като балансирана българската позиция по случая с отровения в Лондон бивш руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Радев отказа да гадаe дали България ще взема решение за експулсиране на руски дипломати. Той коментира, че решението за връщането в София на посланика ни в Москва Бойко Коцев за допълнителни консултации по случая е право на правителството, но заяви, че това решение не е било консултирано с него.

"Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. В такива сериозни случаи са необходими неоспорими доказателства“, смята Румен Радев по повод присъединяването на редица страни към позицията на Великобритания за дипломатическите мерки срещу Русия заради Скрипал.

"За такъв сериозен случай са необходими неоспорими доказателства . Солидарността не трябва да бъде и едностранна. Точно преди една година на Европейски съвет пред Доналд Туск, Жан- Клод Юнкер, Тереза Мей и всички останали европейски лидери много ясно поисках солидарност от всички тях за намесата на Турция в нашия изборен процес. Такава солидарност и до ден днешен очаквам. За съжаление, не я чух и на пресконференцията във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските. Не това е разбирането ми за европейска солидарност“, подчерта президентът.

Попитан дали върху България не е упражнен прекомерен натиск, тъй като българската позиция се е сменяла не с дни, а с часове, и дали подобни действия ще повлияят на очакваното посещение на руския президент Владимир Путин у нас, държавният глава заяви, че тези въпроси трябва да бъдат отправени към българското правителство, съобщиха от секретариата на Президентството.

В отговор на въпрос за проведената среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна, държавният глава посочи, че "на тази среща чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, за моя изненада чухме и как българският премиер излага турските претенции към България".

"За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция“, каза Радев и повтори, че това не е неговото разбиране за европейска солидарност.

След лидерската среща във Варна, на която присъстваха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган и Бойко Борисов в ролята му на домакин, премиерът обясни, че е разговарял с Ердоган на четири очи. Тогава той поставил "всички въпроси", включително и за обезщетенията на тракийските българи, я турският президент повдигнал темата за "данъците, имотите на мюфтийствата, възродителния процес, пенсиите на изселниците, управлението на водите, културните паметници".

“И за да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, както беше направено по брутален начин от един български политик (президентът Румен Радев - бел.а.), но мисля, че външните министерства със съответните комисии биха разрешили тези проблеми", каза премиерът.

В понеделник Румен Радев каза, че се надява "премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци“.

Споделяне

Още по темата

Още от България