Радев подкрепи разполагането на повече сили на НАТО в Черно море

Радев подкрепи разполагането на повече сили на НАТО в Черно море
Деветте държави от източния фланг на НАТО, които се събраха днес във Варшава, искат "засиленото присъствие" на алианса в техния регион, в момента ограничено до сухопътни сили, да се разшири с морски и въздушни компоненти. Това обяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от Франс прес.
 
На форума Б-9 България е представена от президента Румен Радев. В този регионален формат участват също Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.
 
Групата беше наречена "Букурещ 9" след първата среща на лидерите в Румъния през 2015 г.
Деветте страни са единодушни, че е необходимо засилване на присъствието на алианса "с военноморска и военновъздушна компонента", за да бъде постигнат пълен спектър, посочи президентът Дуда.
 
Румънският му колега Клаус Йоханис се спря на значението на Черно море, "защото живеем там" и се обяви за "цялостен подход към източния фланг". "Докато сме единни, сме силни. Ако разделим източния фланг на отделни парчета, ще е по-трудно", добави той.
 
Лидерите на държавите от Б-9 приеха обща декларация, в която призовават срещата на върха на НАТО, планирана за месец юли в Брюксел, да укрепи единството на пакта и да подготви отговор на "хибридната" заплаха.
 
Изразът "тактики на хибридната война" описва това, което според Запада е позволило на Русия да анексира полуостров Крим през 2014 г., съчетавайки дезинформация, заплахи към гражданската инфраструктура и интервенция на специални сили под прикритие.
 
В декларацията деветимата лидери потвърждават доктрината на НАТО за Русия - съчетаваща възпиране и начало на политически диалог, добавя АФП. 
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?