Радев поиска от Тръмп американски инвестиции след сделката за F-16

Румен Радев, Доналд Тръмп, Мелания Тръмп и Десислава Радева, сн. Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев е поиска от американския си колега Доналд Тръмп задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ и допълнителни американски инвестиции.

Двамата разговаряха вчера на приема, даден от семейство Тръмп по случай 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Пред журналисти в Ню Йорк българският държавен глава подчерта, че очаква много по-активна работа и от страна на българското правителство и на българската дипломация за постигането на напредък в преговорите за облекчаване на визовия режим за българските граждани, пътуващи до САЩ.

По думите на Румен Радев страната ни очаква много повече американски инвестиции, защото когато се говори за индустриално сътрудничество, което върви успоредно със сделките за придобиване на въоръжение, трябва да има и конкретни параметри, а към момента за България те все още не виждат.

По-рано тази година България закупи от САЩ изтребители F-16 за 2.1 млрд. лева.

Държавният глава подчерта, че България също трябва да свърши необходимото, за да има буфери, от които да се възползва в случай на необходимост, както и за ясни механизми за привличане на много повече чуждестранни инвестиции, особено в областта на високите технологии.

Радев участва и във форум на високо равнище, организиран от ЮНЕСКО, за бъдещето на образованието.

"Ако науката и качественото образование продължат да биват развивани само в тесни географски граници, никога няма да постигнем равенство и устойчиво развитие", каза държавният глава.

Румен Радев посочи, че България полага големи усилия за създаването на образователна и научна инфраструктура, която да задържи младите таланти, постигнали успехи в научната сфера.

Затова страната ни работи активно за създаването на Югоизточния европейски международен институт за устойчиви технологии, подкрепян и от Европейската комисия.

Споделяне

Още от България