Радев: Правителството умишлено протака проекта за изтребителите

"Грипен" са единствените нови машини, които може да си позволим, смята президентът

Елжбета Биенковска - европейски комисар по вътрешен пазар и президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обвини правителството, че умишлено протака проекта за изтребителите и го връща в самото му начало през 2011 година, когато тепърва се е събирала информация.

"Хаосът е пълен. Всеки ден има нещо ново", коментира Радев, видимо раздразнен от последното решение на премиера Бойко Борисов проектът да бъде преразгледан в парламента и вече да се търсят само нови изтребители.

От думите на Радев стана ясно, че единствените нови изтребители, които България може да си позволи са шведските "Грипен", които бяха класирана на първо място и в рамките на сегашния конкурс.

"През цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети – мощни, съвременни. Най-добре Ф-18, "Юрофайтър", "Рафал", Ф 16, но винаги сме катастрофирали в цената, която надхвърля значително определената финансова рамка (1.5 млрд. лева – б. ред)", каза Радев, който присъства на конференция за общия европейски фонд за отбрана в София.

"Много ще се радвам ако правителството успее да постигне политическа цена, но от сега да ви кажа няма да стане. Последните 10 години много държавници се опитваха но никой не успя. Тези самолети струват пари, които надхвърлят чувствително финансовата рамка", добави той.

В петък премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов съобщиха, че проектът ще бъде преразгледан от парламента, тъй като правителството иска задължително да бъдат купени нови изтребители. Така на практика работата по проекта до момента се обезсмисля, тъй като досега нямаше изискване машините да са единствено нови.

"Фактите са, че всеки ден има нещо ново. Така не се работи институционално, мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения. Има решение на българско правителство, макар взето миналата година, има решение на парламента, и изведнъж те "отиват в коша", как да има доверие на хората в институциите", коментира Радев.

Проектът в момента е обект на парламентарна проверка, която трябва да установи включително и ролята на президента Румен Радев. Той е основен играч в него още в качеството си на командир на Военновъздушните сили, а през последните месеци оказва постоянен натиск върху правителството бързо да подпише договора. Военният министър Красимир Каракачанов обаче замрази проекта, докато парламентарната анкетна комисия не завърши работата си. След това се очаква проектът отново да влезе в пленарна зала. 

Радев "заплаши" на КСНС да се говори само за корупция

Президентът добави още, че не смята да свиква ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, тъй като не се работи по решенията му за ускоряване на модернизацията и вдигане на заплатите в сектора.

"Не виждам смисъл от следващ КСНС за сигурност и отбрана. За това мисля, докато не видя някакви малко и конкретни стъпки, да си говорим на следващите съвети за корупция, за съдебна реформа, престъпност, бедност", каза Радев.

Милиарди загуби заради липсата на координация в ЕС

Президентът коментира в понеделник, че Европейският съюз е все по-решен да поеме отговорността за сигурността си в свое решение и пример за това е формирането на общ европейски фонд за отбрана, който бе представен на конференцията в понеделник.

Според него липсата на коопериране между страните-членки на ЕС в областта на сигурността и отбраната носи годишни загуби на съюза от 25 млрд. до 100 млрд. евро.

Еврокомисарят за вътрешния пазар и промишлеността Елжбета Биенковска обясни, че за се кандидатства по новия фонд трябват съвместни проекти между компании от различни страни, като не е задължително те да са само от големия бизнес.

Условието е да участват най-малко 3 дружества от най-малко 2 европейски държави и да има обща обществена поръчка.

Планът е Европейската комисия да формира специален фонд с годишен бюджет до 5.5 млрд. евро, с който ще се финансират общи проекти. Целта на Брюксел е така да помогне за по-ефективното изразходване на средствата за отбрана и да ограничи дублирането на отбранителни способности в Общността.

Къде е България?

Още преди пет години се обсъждаше възможността България и Румъния да закупят заедно изтребители, което би дало възможност да се постигне по-добра цена и да се осигурят по лесно поддръжката и експлоатацията на машината. Общи действия в тази посока обаче така и не бяха предприети.

През годините имаше сериозни резерви около съвместните проекти от страна на различните политически и бизнес лобита в отбраната, които предпочитат сами да решават скъпите военни сделки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?