Радев пред Вестагер: Непосилно е да се откажем от базови мощности, без да имаме алтернатива

Радев и Вестагер

За България ще е непосилно да се откаже от базовите си енергийни мощности, без да има осигурена вече алтернатива, е заявил държавният глава Румен Радев при среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която участва преди това в Шестата среща на върха "Три морета" в София.

Коментарът му е в контекста на разговора им за Зелената сделка на ЕК и българския план за възстановяване и устойчивост, за който от евробюджета са предвидени безвъзмездни над 12.5 млрд. лв. Планът миналата седмица бе внесен за предварително одобрение в Брюксел, преди да бъде обсъден в София и официално вкаран в Европейската комисия.

Ревизираният от служебното правителство на България Национaлен план за възстановяване и устойчивост залага на модернизация с фокус върху зелена и дигитална икономика, здравеопазване и образование. С реализацията на предвидените проекти се целят дългосрочни за хората резултати, а не просто усвояване на европейски средства, посочил Радев, цитиран от прессекретариата на Президентството.

По думите му ревизията на плана е в синхрон с целите на Европейския съюз за подкрепа на екологичния и цифровия преход, което да даде възможност за устойчива икономическа перспектива на страната ни. След обществено обсъждане документът ще бъде внесен за одобрение в следващото Народно събрание и после в ЕК, заявил президентът. Той и Вестагер са единодушни, че за да бъде реализиран ефективно, планът трябва да се ползва с широка политическа и обществена подкрепа, преди да бъде представен за одобрение в Брюксел.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?