Радев предлага на Борисов да се поучи от Израел за управлението на водите

Радев предлага на Борисов да се поучи от Израел за управлението на водите

Президентът Румен Радев предложи на правителството на Бойко Борисов преди да налива панирания 1 млрд. лв. в държавен ВиК холдинг да се поучи от чуждия опит в управлението на водите и по-специално този на Израел, където повечето водоснабдяване се осигурява от обезсолена морска вода, мрежите се следят в реално време и течовете в Йерусалим са едва 7 процента. Това стана след посещението му в компанията, отговаряща за водните ресурси в Йерусалим в сряда. Държавният глава е в Израел за отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

По думите му е изключително важно предвидените да се налеят огромни средства в системите за водоснабдяване да се използват ефикасно и ефективно. "Преди да ги изразходваме на парче, добре е да се поучим от добрите практики и опита на други държави", каза президентът пред журналисти, цитиран от Прессекретарията си.

"Удивително е да се види как изключително бедният на вода Израел, в който над 70% от водоснабдяването идва от обезсоляване на морска вода, превръща пустинята в градина. Богатата на води България, обратно, върви в другата посока и то поради липсата на ясна визия и на добро управление", заяви Румен Радев.

По думите му Израел очевидно има дългосрочна ясна визия, рационална политика и най-вече добро управление. Загубите по водопреносната система на град Йерусалим са 7% за година, а разпределението на водата и нейното качество се наблюдават в реално време, даде пример той.

Държавният глава посочи, че е получил уверение от президента Реувен Ривлин, от председателя на парламента Юли-Йоел Еделщайн, както и от компанията, която управлява водните ресурси на Йерусалим, че са готови да окажат експертна помощна страната ни по отношение на водния сектор.

"Надявам се българското правителство да се възползва от тази възможност", допълни той.

По-рано през деня Румен Радев посети Центъра за мир и иновации "Перес", основан през 1996 г. от израелския държавник Шимон Перес. Организацията има за цел да укрепва мира и диалога в Близкия Изток, чрез съвместни проекти в икономиката, медицината, образованието и спорта, както и да насърчава диалога между хората. По думите на президента, всяка държава, която уважава своето минало и мисли за своето бъдеще, трябва да има подобен център.

"Ние също можем да покажем немалко от своите заслуги пред света в различни области на науката и иновациите, което да вдъхновява младите хора", коментира президентът и добави, че това е още една потенциална сфера на партньорство между България и Израел.

В Йерусалим Румен Радев посети и компанията за автономни автомобили Mobilеye, която стартира като производител на софтуер за улесняване на пътния трафик и усъвършенстването на градската среда. В момента тя си партнира с водещи автомобилни производители в света и работи върху внедряването на автономни автомобили. С разработения от нея изкуствен интелект се произвеждат и устройства в подкрепа на хора със слухови и зрителни затруднения, които подпомагат тяхната обществена интеграция, обясниха от Прессекретариата на Президентството.

В четвъртък българският президент ще представлява страната ни на Петия международен форум за Холокоста в мемориала "Яд Вашем", където ще се отбележи 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. В церемонията ще участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

По-късно в Тел Авив Румен Радев ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм "Следващото поколение" на българския режисьор Димитър Гочев. След края на филма държавният глава ще се срещне с представители на българската общност.

Споделяне

Още от Бизнес