Радев предупреди кабинета да не "орязва" пакета за F-16

Президентът очаква бързо движение и по другите военни проекти, общата сметка ще е над 4 млрд. лева

Румен Радев, сн. архив

Президентът Румен Радев призова правителството да не допуска "орязване" на пакета за изтребители F-16.

"Всяко едно "мърдане“ надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, коментира президентът, след като наблюдава учението "Ответен удар" на полигона "Ново село“.

Правителството вече получи конкретна оферта от САЩ за придобиването на осем изтребители F-16 Block 70, като се надява в рамките на преговори да я свали до около  2 млрд. лева. Това обаче няма как да стане без да бъде отказан част от пакета. МО обаче смята, че е възможно намаляване на цената без да се засягат бойните способности.

Радев коментира от своя страна, че е важно не само да се придобият самолети, но и цялостното оборудване, въоръжение и обучение.

"Българските ВВС и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално "изстискан“, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета“, заяви президентът.

Радев участва в проекта още от времето, когато командваше Военновъздушните сили, и разкритикува изборът на F-16 като "триумф на лобизма". 

"Правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане и офсет и индустриално сътрудничество, и високи бойни способности“, добави държавният глава.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче вече съобщи, че кабинетът има готовност да плати самолетите наведнъж.

За да стане сделката факт, парламентът отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева, но с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването. Правителство твърди обаче, че това са параметрите, за които ще настоява и не се търси сделка на всяка цена.

Купуването на самолетите се движи паралелно с другите два големи военни проекта – за придобиването на патрулни кораби и бронирани машини. Общата сметка ще е над 4 млрд. лева.

"Движат се, но закъсняхме много“, коментира Радев.

Правителството иска оферти за бронирани машини

Държавният глава каза, че има до седмица ще има движение по проекта за бронираните машини и най-накрая МО ще поиска оферти. 

"Тук е много важно да бъде направен добър пакет за индустриално сътрудничество. Надявам се Министерският съвет по-бързо да прокара проекта за искане на оферта и писмото да бъде изпратено. Оттук нататък трябва да бъдем много гъвкави. Искам да подчертая, че трябва да се изпълнят добрите намерения, които бяха многократно обявявани и тиражирани за силно индустриално сътрудничество“, заяви президентът, цитиран от "Фокус".

МО предстои да изпрати искане за оферти до четири компании - финландската Patria, френската NEXTER, мултинационалната General Dynamics и германската ARTEC.

Този проект се движи най-бавно от всички. Подготовката му бе свързана с редовните спорове около техническата му спецификация и различното оборудване, които предопределят избора. Освен това в изпълнението му е планирано и участието на българския бизнес, което създава допълнителни трудности.

Сделката ще бъде на стойност около 1.4 млрд. лева с ДДС, като правителството се надява да я изплаща разсрочено.

Корабите "потеглиха".

Президентът оцени положително и фактът, че "най- сетне проектът за корабите тръгна".

"Беше изпратено искане за оферта. Вече има отговори. Чака се решението на определената комисия“, припомни Радев.

Сделката се очаква да излезе около 1 млрд. лева с ДДС.

Военният министър Красимир Каракачанов вече даде индикации, че получените оферти за два нови патрулни кораби не отговарят на българските възможности. Военното министерство вече отвори трите оферти, но на този етап не ги коментира официално. 

Предложения изпратиха българската "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI“ (Италия). За фаворит се смята българската компания. Тя беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса, но тогава в последния момент се отказа.

 От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет. 
Сега предстои трите оферти да бъдат оценени.

След това МО ще започне преговори с избрания доставчик.

Очаква се при успешно завършване на процедурата първият кораб да бъде доставен на ВМС до края на 2023 г., а вторият - до края на 2024 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?