Радев предупреди за възможни проблеми при влизане в Еврозоната

Преди приемането на еврото трябва да се засили административният капацитет и да се повишат доходите

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Слепият ентусиазъм не е достатъчен и има държави, които минават с много кратък транзитен период в Еврозоната, има и такива, които имат значителни проблеми. Това коментира в Лисабон президентът Румен Радев.

"В момента е големият дебат за Еврозоната в България. Ние имаме ясна стратегическа цел – пълноценна интеграция в европейските структури – това означава пълноправно членство в Шенген и Еврозоната”, каза той, но и даде пример с Португалия, която след приемането на единната валута дълго време е била в "тотална стагнация”.

"Еврозоната – да, но трябва да имаме много задълбочена оценка на риска и много ясни мерки как да минимизираме потенциалните рискове за българската икономика”, заяви Радев, цитиран от бТВ.

Според него има нужда да се засили административният капацитет и да се повишат доходите.

"В противен случай знаете негативите от кого ще се изнесат – от българските граждани”, предупреди държавният глава.

Той посочи, че нашата страна трябва да отстоява интересите си както Португалия и отбеляза, че в това влиза и призив за създаването на специален бюджет в рамките на еврозоната, който да подпомага по-изостаналите страни, за да не бъде толкова силно застрашена тяхната конкурентоспособност.

По отношение на приоритетите на Европа през следващите години Румен Радев заяви, че са нужни повече средства за сигурност, отбрана и миграция, но подчерта, че това не трябва да е за сметка на парите за кохезия и селско стопанство.

По-рано тази седмица финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че най-ранната възможна дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2022 г., което е оптимистичният сценарий. 

По думите на Горанов засега изпълнението на плана за присъединяване към предверието на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERMII) и Банковия съюз, върви добре и няма съществени причини да се смята, че графикът няма да бъде спазен. Правителството си е поставило срок до юли 2019 г. левът да влезе в двугодишната "чакалня", а най-големите банки да минат под надзора на ЕЦБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес